Ministrii de Finante din Grecia si Italia au exprimat puncte de vedere diferite privind eficienta programului Bancii Centrale Europene (BCE) de suplimentare a lichiditatilor, oficialul elen,Yanis Varoufakis, cerand un plan alternativ pentru stimularea economiei elene, transmite Bloomberg.

Varoufakis a apreciat ca programul BCE de 1.100 miliarde de euro nu va avea ca efect stimularea investitiilor, in timp ce omologul sau italian Pier Carlo Padoan a salutat programul, care ar fi deja un succes, datorita deprecierii euro. Achizitiile de obligatiuni ale BCE vor crea o crestere nesustenabila a preturilor actiunilor, fiind improbabil sa sustina investitiile, considera Varoufakis. El a reiterat pe de alta parte ca guvernul elen este pregatit sa aplice masurile de austeritate asumate in fata creditelor institutionali intr-o maniera in care sa ajute negocierile cu partenerii UE pentru deblocarea ajutorului financiar, scrie Mediafax.

Padoan a spus in schimb ca un euro mai slab corespunde perspectivelor economice pe termen lung din Europa si va stimula redresarea economiei Italiei in acest an. In timp ce autoritatile din Grecia negociaza cu partenerii europeni continuarea finantarii tarii, pe fondul temerilor ca tara poate ramane oricand fara lichiditati, Varoufakis a sugerat un plan alternativ de stimulare, prin emiterea de obligatiuni legate de proiecte de investitii finantate de Banca Europeana de Investitii.

Ambii ministri au vorbit sambata la un simpozion economic care a avut loc la Cernobbio, in Italia. Programul BCE care a inceput luni prevede achizitia lunara de obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro, pana in septembrie 2016, cu posibilitatea de prelungire la nevoie. In primele trei zile ale programului, BCE a cumparat obligatiuni de 9,8 miliarde de euro. Achizitiile de obligatiuni au dus deja la scaderea randamentelor obligatiunilor guvernamentale din zona euro la minime record si au accentuat declinul euro, care in ultimele 12 luni s-a depreciat cu 25% fata de dolar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri