China a devansat Germania in topul celor mai mari exportatori de arme din lume, in timp ce Statele Unite raman pe primul loc. Volumul comertului international cu arme conventionale a crescut cu 16% in ultimii cinci ani, potrivit unui studiu publicat luni de Institutul International de Cercetare pentru pace din Stockholm (SIPRI).

Cel mai mare exportator de arme din lume, Statele Unite, au inregistrat o crestere cu 23% a volumului de exporturi intre 2010-2014, comparativ cu 2005-2009, cu o cota de 31% pe scena comertului global de arme intre 2010-2014. Comparativ, Rusia detine o cota de 27%, fiind urmata de China, ale carei exporturi au urcat cu 143% in ultimii cinci ani.

"Pentru Statele Unite, exporturile de arme au reprezentat de-a lungul timpului un factor major de politica externa si de securitate, insa in ultimii ani exporturile au fost necesare pentru a ajuta industria de arme din SUA sa isi mentina nivelurile productiei intr-o perioada in care cheltuielile militare scad", a precizat directorul Programului de arme si cheltuieli militare al SIPRI, Aude Fleurant.

Principalii importatori sunt din Peninsula Araba

Statele care fac parte din Consiliul de Cooperare din Golf, respectiv Arabia Saudita, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuwei, Oman si Qatar, au importat cu 71% mai multe arme in ultimii cinci ani fata de perioada 2005-2009, reprezentand 54% din totalul importurilor care au venit in Orientul Mijlociu. De altfel, cel mai mare stat al Peninsulei Arabe, Arabia Saudita, a devenit al doilea cel mai mare importator de arme la nivel global, marindu-si volumul de importuri de patru ori in perioada 2010-2014. Cea mai mare parte a armelor cumparate de statele Golfului Arab vin din SUA si Europa. Statele Consiliului de Cooperare din Golf, alaturi de Egipt, Irak, Israel si Turcia, vor primi comenzi tot mai mari de arme in urmatorii ani, arata SIPRI.

Tarile asiatice, tot mai avide dupa arme

Jumatate din tarile care ocupa primele zece locuri in topul celor mai mari importatori din lume sunt din Asia: India - 15%, China - 5%, Pakistan - 4%, Coreea de Sud - 3% si Singapore - 3%. Aceste tari au importat 30% din volumul total de arme tranzactionat la nivel global. Din totalul armelor care au mers catre Asia, India a luat 34%, de peste trei ori mai mult decat China, care a inregistrat o scadere cu 42% in ultimii cinci ani. Motivele din spatele acestei cresteri sunt cresterea economica si pericolul tot mai mare de amenintari externe, se arata in comunicatul SIPRI, in care se precizeaza ca tarile arabe se vor concentra pe active maritime.

Iata care sunt cele mai importante schimbari in ceea ce priveste comertul cu arme:

  • In Europa, importurile cu arme au scazut cu 36% in perioada 2010-2014. Evenimentele recente din Ucraina si Rusia ar putea schimba situatia, avand in vedere ca multe tari de la granita cu Rusia ar putea sa-si creasca importurile dupa 2014.
  • Germania a inregistrat o scadere de 43% a exporturilor in perioada 2010-2014. Cu toate acestea, in 2014 a primit multe comenzi de la statele din Orientul Mijlociu.
  • Azerbaidjan a avut importuri cu 249% mai mari in ultimii cinci ani.
  • Importurile in Africa au crescut cu 45% intre 2010-2014.
  • Algeria a fost cel mai mare importator din Africa intre 2010-2014, urmata de Maroc, ale carui importuri au crescut de 11 ori.
  • Camerun si Nigeria au primit arme de la mai multe tari pentru a face fata amenintarii reprezentate de gruparea terorista Boko Haram.
  • Irak a primit arme de la tari precum Iran, Rusia si SUA in 2014, pentru lupta contra ISIL.
  • Comenzile si livrarile de sisteme balistice antiracheta au crescut semnificativ in perioada 2010-2014, preponderent in Golful Arab si Asia de Nord-Est.

Studiul publicat de SIPRI a luat in calcul informatii referitoare la transferurile internationale de arme conventionale, inclusiv vanzari, cadouri si licente de productie acordate statelor, organizatiilor internationale si grupelor armate non-statale.

Sursa foto: Arme si echipament militar/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri