Sportul rege nu mai este demult doar un joc, devenind o afacere sau o unealta de a aduce capital de imagine propritarilor multimiliardari. Dupa Chelsea, Manchester sau Aston Villa a venit randul clubului Newcastle sa fie curtat insistent de investitori
Fondul american de investitii Belgravia Group si-a anuntat intentia de a prelua Newcastle United Plc. care detine propritatea asupra clubului englez cu acelasi nume. Dupa ce presa internationala a speculat pe acest subiect mai multe saptamani, fondul american a dat publicitatii o declaratie in care isi manifesta interesul fata de clubul englez.

Exista un interes in achizitionarea Newcastle United Plc., interes care s-ar putea concretiza intr-o oferta de preluare, au declarat oficialii fondului de investitii. Un purtator de cuvant al Belgravia Group a adaugat ca in acest moment tratativele se afla intr-un stadiu preliminar, aspecte precum valoarea tranzactiei nefiind inca discutate. Grupul american a purtat cateva discutii preliminare cu presedintele clubului Sir John Hall, care detine 28,8% din Newcastle si cu fiul sau care detine 12% din clubul englez.

Anuntul fondului american de investitii a dus la o crestere de 11,5% a cotatiilor Newcastle pe bursa, o actiune fiind tranzactionata cu 69,6 pence. Aceasta cotatie evalueaza clubul englez la 141,03 milioane de euro (96 milioane lire sterline). Belgravia Group are sediul in Jersey si gestioneaza active de peste doua miliarde de dolari. Belgravia are afaceri in mai multe domenii, de la investitii imobiliare la telecomunicatii, mass-media si aviatie.

Posibilitatea vanzarii Newscastle United vine la o saptamana dupa ce un alt club englez de fotbal. Aston Villa, a fost achizitionat de un miliardar american. Randolph D. Lerner a ajuns la o intelege cu actionarii clubului Aston Villa in urma careia a platit 92 milioane de euro, devenind astfel noul proprietar al clubului. Lerner, cu o avere estimata de publicatia Forbes la 1,9 miliarde de dolari, va deveni noul presedinte al clubului, inlocuindu-l pe Doug Ellis, care detinea 34% din actiunile clubului, in timp ce partenerul sau, Jack Petchey se afla in posesia a 20 de procente din Aston Villa. Larner a intrat in uma acestei tranzactii in posesia a 56,85% din actiunile clubului englez.

Randolph D. Lerner a devenit astfel al doile miliardar care detine cate o echipa de fotbal in campionatul englez cat si in cel american. Miliardarul american Malcolm Glazer, proprietar al clubului american Tampa Bay Buccaneers, a platit anul trecut nu mai putin de 1,09 miliarde de euro pentru a intra in posesia pachetului majoritar al clubului Manchester United. Glazer s-a alaturat astfel altor miliardari in dolari care au cumparat echipe de fotbal englezesti, cel mai cunoscut fiind rusul Roman Abramovich a carui avere de 18 miliarde de dolari a facut din clubul londonez Chelsea unul din cele mai bogate cluburi de fotbal din lume.

Analistii apreciaza ca aceasta este singura solutie pentru multe cluburi de fotbal englezesti de a se mentine cel putin profitabile, majoritatea inregistrand pierderi. Aceasta situatie este intalnita si in cazul clubului Aston Villa, Lerner fiind asteptat cu bratele deschise atat de actionari cat si de suporterii dezamagiti ca niciun trofeu important nu a mai poposit in vitrina clubului de 10 ani. Aston Villa a castigat in 1996 Cupa Ligii, ultimul titlu de campioana fiind obtinut in sezonul 1980-1981.

Venirea unor investitori straini cu o mare putere financiara si cu dorinta de a se remarca ca proprietari ai unui club de fotbal aflat in top reprezinta sansa unor echipe de pluton din Premier League, care nu au mai castigat trofee importante de o perioada indelungata de timp. Investitiile majore in alcatuirea unei echipe competitive sunt considerate primul pas in atingerea unui grad de succes similar celui inregistrat de Chelsea. Iar Aston Viilla a pornit deja pe acest drum prin aducerea fostului antrenor de la Celtic Glasgow, Martin O'Neill, Lerner declarand ca va oferi antrenorului fondurile necesare pentru alcatuirea unei echipe competitive.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri