Companiile producatoare de aluminiu SUAL si RUSAL din Rusia planuiesc sa-si anunte fuziunea in aceasta toamna, dand nastere, astfel, unui monopol national si celei mai mari firme de aluminiu din lume, a anuntat, luni, ziarul rus Kommersant, citat de NewsIn.

Reprezentantii SUAL au refuzat sa confirme aceste informatii. "Nu comentam zvonurile", a declarat purtatorul de cuvant al companiei, Alexei Prokhorov. Pe de alta parte, reprezentantii RUSAL nu au facut, deocamdata, nici o declaratie.

Ziarul Kommersant l-a citat pe unul dintre partenerii de afaceri ai lui Viktor Vekselberg, cel mai important actionar al SUAL, care a declarat ca Vekselberg impreuna cu ceilalti actionari ar primi o cota de 25% din capitalul noii companii formate, in conditiile in care proprietarul RUSAL, Oleg Deripaska, ar primi restul de 75%. RUSAL este a treia mare companie a lumii producatoare de aluminiu, dupa Alcoa si Alcan.

Citeste si:

Sursa ziarului rus a declarat ca cele doua companii au semnat o intelegere provizorie de fuziune la inceputul lunii august si ar putea anunta o intelegere definitiva la jumatatea lunii octombrie a acestui an. Grupul nou format ar controla, in intregime, piata din Rusia a aluminiului. SUAL a produs peste un milion de tone de aluminiu in anul 2005, in conditiile in care Rusal a produs 2,7 milioane de tone.

Viktor Vekselberg, presedintele consiliului director al SUAL, a declarat, la mijlocul lunii februarie, ca aceasta intreprindere urmareste sa gaseasca un investitor strategic, pana in vara lui 2006. Acesta a mai spus ca se asteapta ca o importanta companie metalurgica sa devina un potential investitor, fara a da, insa, vreun nume. intrebat, la acea vreme, despre o posibila fuziune cu Rusal, Vekselberg a spus ca, in cazul in care aceasta ar aduce avantaje companiei pe care o reprezinta, "de ce nu?".

Reprezentantii companiei RUSAL au estimat ca productia de aluminiu sa creasca, pana in 2013, de aproape doua ori, pana la cinci milioane de tone anual. Compania se afla, deja, in colaborare cu SUAL, pentru a realiza proiectul Komi Aluminium, din nord-vestul Rusiei, investitie de peste 1,2 miliarde de dolari, care va implica o crestere a productiei de bauxita, materia prima folosita. Pe de alta parte, SUAL estimeaza o productie anuala, pana in 2012, de 2,2 milioane de tone de aluminiu.