Pretul petrolului va fi tranzactionat cu o valoare mai mare incepand de luni dimineata pe fondul exercitiilor militare de mare amploare efectuate de Iran in cursul acestui weekend, la New York, pretul barilului cu livrare in septembrie crescand cu 85 de centi, atingand 71,99 dolari.

La Londra, pretul barilului de petrol cu livrare in luna octombrie a crescut cu 1,19 dolari, atingand valoarea de 73,34 dolari.

Iranul a efectuat in acest week-end o serie de manevre militare numite "Lovitura lui Zolfaghar", destinate a pregati armata iraniana impotriva oricarei amenintari externe.

Citeste si:

Republica islamica a testat in principal rachetele tactice sol-sol cu raza de actiune intre 80 si 250 de kilometri. Teheranul a declarat ca nu are de gand sa suspende programul de imbogatire a uraniului si se asteapta sa refuze astfel oferta puterilor occidentale care cereau aceasta suspendare.

Raspunsul Iranului este asteptat cel tarziu marti. "Chiar inainte de a da acest raspuns Iranul a adoptat o atitudine belicoasa, lansand rachete tactice. Aceasta bravada a generat majorarea pretului petrolului", au explicat analistii bancii ABN Amro.