Economiile emergente trebuie sa fie pregatite sa faca fata unor iesiri de capital in crestere daca deciziile de politica monetara ale bancii centrale din SUA vor fi de natura sa surprinda investitorii, a declarat marti directorul general al FMI, Christine Lagarde, citat de Bloomberg.

"Ne apropiem, probabil, de momentul la care Statele Unite vor majora pe parcursul anului, pentru prima data din 2006, dobanzile pentru imprumuturile pe termen scurt. Chiar daca operatiunea va fi gestionata in mod corespunzator, posibila volatilitate din piete ar putea genera riscuri privind stabilitatea financiara", a spus Lagarde intr-o conferinta de presa sustinuta la Mumbai, dupa o intrevedere cu guvernatorul Bancii Indiei, Raghuram Rajan, scrie Mediafax.

Rupia indiana s-a numarat printre monedele care au coborat la minime record in 2003, cand Rezerva Federala (Fed) a semnalat pentru prima data ca va reduce masurile pentru stimularea economiei americane, iar India s-a aflat aproape de intrarea intr-o criza monetara, in conditiile in care investitorii straini si-au redus expunerea pe obligatiunile denominate in rupii cu 8 miliarde de dolari. "Ma tem ca scenariul s-ar putea repeta", a avertizat Lagarde.

Cu toate ca pietele financiare au luat deja in considerare o eventuala inasprire a politicii monetare, FMI anticipeaza o crestere a volatilitatii pe termen scurt, in functie de data la care vor fi majorate ratele dobanzilor, etapele si nivelul cresterii acestora, a spus Lagarde. Seful FMI a facut apel la intarirea cooperarii intre bancile centrale, in contextul apropierii de un momentul unei "schimbari de tonalitate". Potrivit lui Lagarde, bancile centrale trebuie sa fie pregatite pentru injectii de capital "temporare, dar agresive" in situatia in care volatilitatea pietelor creste semnificativ.

Aproape 90% dintre economistii intervievati de Bloomberg estimeaza ca Fed va renunta, dupa sedinta care se incheie miercuri, la angajamentul de a ramane "rabdatoare" privind cresterea ratei dobanzilor. De altfel, presedintele Fed, Janet Yellen, a declarat in februarie ca institutia pe care o conduce va lua in considerare cresterea dobanzilor de politica monetara la fiecare sedinta monetara, daca indicatorii macroeconomici din SUA continua sa se imbunatateasca. Yellen a aratat ca angajamentul Fed de a avea rabdare se poate traduce prin mentinerea ratelor la nivelul actual cel putin pentru urmatoarele doua sedinte, ceea ce ar insemna ca prima majorare a dobanzilor ar putea avea loc in iunie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri