Cancelarul german Angela Merkel a anuntat ca premierul grec Alexis Tsipras s-a angajat sa trimita "in curand" o lista cu reforme concrete catre creditorii sai internationali, pentru a grabi negocierile referitoare la rezolvarea problemei finantarii statului grec, relateaza The Wall Street Journal.

Merkel a afirmat ca propunerile de reforma trebuie sa fie mai precise decat cele trimise anterior si sa prezinte modul in care guvernul de la Atena vrea sa atinga obiectivele convenit cu creditorii in cadrul acordului pentru pachetul de bailout, scrie Mediafax.

Liderii Uniunii Europene s-au intalnit joi in cadrul unui summit la Bruxelles, in cadrul caruia au discutat si despre situatia Greciei. "Luand in considerare modul in care a decurs discutia, sper ca lista de reforme va veni curand. Rezultatul negocierilor a fost ca vom continua asa cum am decis in 20 februarie", a declarat Merkel.

In acelasi sens s-a pronuntat si presedintele Frantei, Francois Hollande, care a afirmat ca "ceea ce doresc partenerii europeni este ca reforme sa fie in linie cu promisiunile facute in februarie", potrivit Bloomberg.
De asmenea, premierul Tsipras s-a aratat optimist in urma discutiilor cu liderii UE, precizand ca guvernul sau va putea sa ouna in practica propriile reforme structurale.

"Exista o confirmare a faptului ca toate partile sunt dispuse sa lucreze pentru a reda Greciei capacitatea de a accesa surse de finantare in cel mai scurt timp posibil", a declarat Tsipras. Potrivit intelegerii incheiate in luna februarie, forma finala a listei cu reforme pe care guvernul elen urmeaza sa le adopte trebuie aprobata de creditorii externi pana la finalul lunii aprilie.

In luna februarie, ministrii de finante ai statelor din zona euro au ajuns la un acord cu guvernul grec pentru prelungirea pachetului de ajutor financiar cu patru luni. In schimb, creditorii internationali au cerut Greciei sa implementeze mai multe reforme fiscale si economice in schimbul deblocarii de noi transe din imprumut, insa guvernul condus de Alexis Tsipras refuza sa accepte masuri austere.

Joi, Parlamentul elen a adoptat un proiect de lege pentru sprijinirea categoriilor sociale defavorizate, in ciuda opozitiei creditorilor internationali. Legea prevede furnizarea gratuita de electricitate si de tichete de masa pentru persoanele cu venituri mici.

Intre timp, autoritatile de la Atena se straduiesc sa gaseasca fonduri pentru rambursarea unor datorii de peste 2 miliarde de euro scadente la finele saptamanii, precum si pentru plata, pana la sfarsitul lunii, a salariilor si pensiilor din sectorul public.

Randamentele obligatiunilor Greciei pe trei ani au crescut vineri cu 14 puncte de baza, la 23,88%, marcand cel mai inalt nivel din luna iulie, cand au fost emise, pana in prezent. Grecia a semnat in 2010 un acord de finantare in valoare de 240 de miliarde de euro cu UE, BCE si Fondul Monetar International, din care mai poate accesa o transa de 7,2 miliarde de euro. In prezent, datoria externa a Greciei este de aproximativ 315 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri