Parlamentul European (PE) a aprobat miercuri dupa-amiaza imprumutul de 1,8 miliarde de euro pe care UE intentioneaza sa il acorde Ucrainei, pentru a ajuta la reechilibrarea pe termen scurt a balantei de plati, in schimbul unor reforme structurale, informeaza un comunicat al PE.

UE va lua cu imprumut acesti bani din surse externe si ii va imprumuta Ucrainei la aceeasi dobanda. Imprumutul va fi conditionat de promisiunea Ucrainei ca va face reforme structurale care sa rezolve problemele ce au dus la criza actuala. "Rezultatul votului de astazi este un mesaj politic puternic, nu numai catre Ucraina, pentru a-i arata sprijinul puternic al UE, ci si pentru tarile care incearca sa ne divizeze in acordarea acestui sprijin", a afirmat raportorul Gabrielius Landsbergis, arata Mediafax.

Deputatii au votat fara amendamente propunerea Comisiei, cu 492 de voturi pentru, 107 impotriva si 13 abtineri. Criza economica acuta din Ucraina este cauzata de probleme structurale indelungate, cum ar fi coruptia, fiind agravata de conflictul armat din estul tarii, de restrictiile comerciale impuse de Rusia si de escaladarea disputei privind gazele. Ucraina a pierdut accesul la pietele internationale de imprumuturi, deci nu mai poate imprumuta bani direct. Comisia Europeana va strange fonduri pe piata internationala de obligatiuni si le va imprumuta Ucrainei, fara dobanda suplimentara fata de ceea ce UE trebuie sa returneze creditorilor externi. Ucraina va trebui sa returneze banii in termen de 15 ani.

UE si Ucraina trebuie sa stabileasca termenii imprumutului intr-un memorandum de intelegere, care sa oblige Ucraina sa implementeze un program de reforme menit sa remedieze slabiciunile fundamentale acumulate care au contribuit la deficitul actual. Proiectul de acord include reforme ale administrarii finantelor publice, masuri impotriva coruptiei, modificari la administrarea impozitelor, reforme in sectoarele energiei si financiar, masuri de imbunatatire a mediului de afaceri. Dupa semnarea acordului intre UE si Kiev, banii vor merge direct in bugetul Ucrainei. Doua treimi din suma agreata vor fi transferate pana la sfarsitul anului, iar ultima transa in primul trimestru din 2016.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri