Daca Brazilia era una dintre tarile emergente favorite in urma cu cativa ani, acum tara se confrunta cu probleme politice si stagneaza economic, in timp ce o alta tara din America Latina, ocolita inca de multi investitori, incepe sa se dezvolte intr-un mod promitator.

Cele patru tari care au format Alianta Pacifica in urma cu trei ani - Mexic, Peru, Columbia si Chile, un acord comercial de liber schimb, si carora li s-a alaturat si Chile in 2013, formeaza impreuna un bloc economic mai mare decat Brazilia. In plus, estimarile arata ca aceste tari ar putea creste de patru ori mai rapid decat vecinul lor urias in urmatorii ani.

TARA POPULATIE PIB/ultimii 5 ani (crestere) PIB estimat 2014-2015 (crestere)
Mexic 115 milioane 1,90% 2,4%/3,5%
Columbia 47 milioane 4,20% 4,8%/4,5%
Peru 30 milioane 5,50% 3,6%/5,1%
Chile 17 milioane 4% 2.0%/3,3%
Costa Rica 3 milioane 3,1% 3,6%/3,6%

Economia de 1,7 trilioane de dolari a Braziliei s-a contractat cu 0,1% in 2014, potrivit Bancii Centrale a Braziliei, care estimeaza ca in 2015 scaderea va fi de 0,5%. Scaderea ar putea fi accelerata si pe fondul scandalului de coruptie izbucnit in legatura cu gigantul petrolier de stat Petrobras, scrie CNBC. In schimb, membrii Aliantei Pacifice, cu un PIB colectiv de 2,2 trilioane de dolari si o crestere economica de 3,3% in 2014, si-ar putea continua cresterea, ajungand la un avans economic de 4% in 2015. Acest avant economic se datoreaza, in mare parte, reformelor adoptate in cadrul tarilor membre.

Sursa foto: Shutterstock.

"Tarile care au continuat un proces gradual al reformelor sunt cele care continua sa atraga investitii straine", sustine directorul companiei de consultanta Americas Market Intelligence, John Price. In plus, FMI a insotit predictiile recente cu privire la PIB de cateva observatii pozitive legate de cresterea consumului intern, somajul scazut si cresterea salariilor in Columbia, Peru si Chile.

Toate cele cinci tari care fac parte din Alianta Pacifica au acorduri comerciale cu Statele Unite, in acelasi timp eliminand diferite bariere existente chiar intre ele. De exemplu, acordul presupune eliminarea vizelor.

Esecul Braziliei: ratarea momentului de aur

Una dintre criticile pe care economistii le formuleaza cu privire la Brazilia este aceea ca tara a pierdut oportunitatea de a inainta pe calea reformelor economice in perioada in care preturile erau la cote record ale ultimului deceniu.

De altfel, America Latina a avut mult de castigat, de-a lungul timpului, de pe urma resurselor naturale pe care le detine - 40% din terenul arabil al lumii si 35% din investitiile in minerit la nivel global se afla pe acest continent, spune John Price. Cu toate acestea, tarile de pe continent au actionat in mod diferit in perioadele de boom, iar Brazilia s-a dovedit a fi un exemplu negativ, avand in vedere ca a introdus taxe mari si s-a opus reformelor economice. Tarile din Alianta Pacifica, in schimb, au fost relativ stabile economic si au sustinut mai activ comertul liber si statul de drept, in ciuda faptului ca fluctuatia monedelor ramane o problema in aceste tari.

Cea mai mare tara din acest grup este Mexic, care se pozitioneaza ca un competitor al Chinei in productie. Un alt motiv care face tara atractiva sunt costurile de munca scazute, mai mici decat in CHina si Statele Unite, conform datelor din 2012.

Nou El Dorado al investitiilor

Tarile care fac parte din Alianta Pacifica au atras o cota tot mai mare din investitiile straine directe care merg dinspre Statele Unite spre America Latina. Cele cinci tari au atras in 2013 62% din totalul investitiilor de 27,4 miliarde de dolari venite din SUA catre America de Sud, comparativ cu 55% din investitiile de 31 de miliarde de dolari din 2010.

Printre companiile active in aceste tari se numara General Electric, cu 17 fabrici in Mexic, in care lucreaza 10.500 de oameni. "Mexic este poarta de intrare spre cea mai importanta piata din lume", a precizat un purtator de cuvant al companiei.

Sursa foto: Lima, Peru/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri