Cei zece membri ai Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) vor depune eforturi pentru a-si eficientiza economia in contextul in care au constatat ca India si China au atras investitiile straine din zona, dupa cum a declarat secretarul general al ASEAN, Ong Keng Yong, cu ocazia unei reuniuni a ministrilor comertului, informeaza Rompres.

Organizatia tarilor din zona Asiei de sud-est, care a fost constituita in urma cu 39 de ani si a inceput liberalizarea comertului cu bunuri de larg consum in 1993, are ca scop sa devina o piata unica pe modelul Uniunii Europene, care sa permita libera circulatie a bunurilor, serviciilor si a investitiilor in regiune. Nu se pune problema adoptarii unui sistem cu moneda unica.

Thailanda, Singapore si Malayezia doresc ca aceasta comunitate economica ASEAN sa fie realizata pana in anul 2015 pentru a fi sigur ca regiunea va fi competitiva.

Investitiile straine directe in tarile ASEAN au atins un nivel record in 2005 de 38 miliarde de dolari. insa chiar si asa zona se situeaza departe de China, care a atrage anual aproximativ 50 miliarde de dolari din investitii straine.

Din ASEAN fac parte Malayezia, Indonezia, Singapore, Brunei, Thailanda, Filipine, Vietnam, Laos, Myanmar si Cambodgia, ceea ce inseamna o regiune in care traiesc 560 milioane de oameni.