"Probabilitatea ca Estonia sa se alature zonei euro in 2008 s-a redus simtitor dupa ultimele previziuni economice", a declarat Andrus Ansip, precizand totusi ca aceasta data nu poate fi eliminata complet din discutie.

Declaratia premierului estonian intervine la scurt timp dupa ce Ministerul estoniana de Finante si-a revizuit in crestere previziunile privind media inflatiei pe 2006, de la 3,7% cat estima in primavara la 4,5%, informeaza Rompres.

In luna aprilie a acestui an, guvernul de la Talin a anuntat ca a decis amanarea cu un an, pana in 2008, a datei programate pentru aderarea la zona euro, din cauza unei cresteri a preturilor de consum mai mare decat media inregistrata in tarile din zona euro (UE-12).

Initial, Estonia, alaturi de Slovenia si Lituania, si-au fixat drept obiectiv trecerea la moneda euro incepand cu 1 ianuarie 2007. in momentul de fata, se pare ca doar Slovenia va trece la moneda unica europeana incepand de anul viitor, avand in vedere ca oficialii comunitari au decis sa amane data aderarii la euro a Lituaniei, dupa ce aceasta tara a depasit cu putin plafonul de trei% din PIB prevazut pentru inflatia unei tari membre UE care doreste sa devina membra a zonei euro.