Banca Mondiala a revizuit astazi in scadere prognoza privind economia Rusiei, estimand o scadere a produsului intern brut de 3,8%, mult peste declinul de 0,7% anticipat in decembrie anul trecut, potrivit Wall Street Journal.

Scenariul de baza privind evolutia economica din Rusia ia in calcul un pret mediu al petrolului de 53 dolari/baril, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, intitulat "Rasaritul unei noi ere?", arata Mediafax.

In situatia in care pretul petrolului va scadea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta in acest an cu 4,6%, potrivit institutiei bancare. Alternativ, o cotatie medie apropiata de cea actuala, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea incetini scaderea economiei la 2,9%.

Economia Rusiei a fost puternic afectata in ultimul an de scaderea cotatiilor petrolului, dar si de deprecierea semnificativa a rublei fata de dolar si euro si de sanctiunile economice internationale, care au limitat accesul companiilor rusesti la finantare pe pietele externe, in replica la decizia Moscovei de a anexa Crimeea.

Institutia bancara apreciaza ca sanctiunile impotriva Rusiei vor continua sa afecteze negativ evolutia economiei. "Declinul pretului petrolului si setul de sanctiuni mai stricte s-au produs spre finele anului 2014, astfel ca efectul asupra economiei Rusiei a inceput sa fie resimtit in ultimul trimestru al anului. Este probabil ca impactul sa fie mai puternic in acest an si in 2016", potrivit raportului.

Citeste si:
Canada se opune revenirii la formula G8 prin reprimirea Rusiei
Canada se opune revenirii la...

Banca Mondiala a salutat reactiile "rapide si adecvate" ale Bancii Rusiei si ale guvernului de la Moscova la socurile economice si politice din 2014, care au ajutat Rusia sa evite intrarea in recesiune. Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflatiei, precum si scaderea consumului intern si a investitiilor vor avea o contributie negativa la formarea PIB-ului in acest an, potrivit raportului. Pentru 2016, Banca Mondiala estimeaza o contractie economica in Rusia de 0,3%.

Rusia, pierderi de 200 MLD. $ dupa anexarea Crimeei

Rusia va pierde aproximativ 200 de miliarde de dolari in urmatorii ani ca efect al anexarii fostei regiuni ucrainene Crimeea, afirma fostul ministru rus de Finante Aleksei Kudrin. "Finantarea Crimeei va costa 6-7 miliarde de dolari anual", a declarat Aleksei Kudrin, citat de agentia Sputnik, precizand insa ca efectele economice si politice vor fi mult mai scumpe.

"Pierderile de capital vor fi mult mai mari, putand ajunge la 150-200 de miliarde de dolari in urmatorii trei-patru ani", adauga Kudrin.
"Acesta este pretul", a subliniat economistul rus, mentionand factori precum pierderea increderii investitorilor straini si "noile reguli ale jocului".

Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in martie 2014, pe fondul protestelor de la Kiev, care au avut ca rezultat inlaturarea presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Citeste si:
UE se opune reprimirii Rusiei la discutiile intre liderii G7
Uniunea Europeana se opune...

Sursa foto: Shutterstock / Vladimir Putin

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Peste 1.000 de autovehicule, depistate ca transportau persoane ilegal