Banca Mondiala a revizuit astazi in scadere prognoza privind economia Rusiei, estimand o scadere a produsului intern brut de 3,8%, mult peste declinul de 0,7% anticipat in decembrie anul trecut, potrivit Wall Street Journal.

Scenariul de baza privind evolutia economica din Rusia ia in calcul un pret mediu al petrolului de 53 dolari/baril, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale, intitulat "Rasaritul unei noi ere?", arata Mediafax.

In situatia in care pretul petrolului va scadea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta in acest an cu 4,6%, potrivit institutiei bancare. Alternativ, o cotatie medie apropiata de cea actuala, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea incetini scaderea economiei la 2,9%.

Economia Rusiei a fost puternic afectata in ultimul an de scaderea cotatiilor petrolului, dar si de deprecierea semnificativa a rublei fata de dolar si euro si de sanctiunile economice internationale, care au limitat accesul companiilor rusesti la finantare pe pietele externe, in replica la decizia Moscovei de a anexa Crimeea.

Institutia bancara apreciaza ca sanctiunile impotriva Rusiei vor continua sa afecteze negativ evolutia economiei. "Declinul pretului petrolului si setul de sanctiuni mai stricte s-au produs spre finele anului 2014, astfel ca efectul asupra economiei Rusiei a inceput sa fie resimtit in ultimul trimestru al anului. Este probabil ca impactul sa fie mai puternic in acest an si in 2016", potrivit raportului.

Banca Mondiala a salutat reactiile "rapide si adecvate" ale Bancii Rusiei si ale guvernului de la Moscova la socurile economice si politice din 2014, care au ajutat Rusia sa evite intrarea in recesiune. Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflatiei, precum si scaderea consumului intern si a investitiilor vor avea o contributie negativa la formarea PIB-ului in acest an, potrivit raportului. Pentru 2016, Banca Mondiala estimeaza o contractie economica in Rusia de 0,3%.

Rusia, pierderi de 200 MLD. $ dupa anexarea Crimeei

Rusia va pierde aproximativ 200 de miliarde de dolari in urmatorii ani ca efect al anexarii fostei regiuni ucrainene Crimeea, afirma fostul ministru rus de Finante Aleksei Kudrin. "Finantarea Crimeei va costa 6-7 miliarde de dolari anual", a declarat Aleksei Kudrin, citat de agentia Sputnik, precizand insa ca efectele economice si politice vor fi mult mai scumpe.

"Pierderile de capital vor fi mult mai mari, putand ajunge la 150-200 de miliarde de dolari in urmatorii trei-patru ani", adauga Kudrin.
"Acesta este pretul", a subliniat economistul rus, mentionand factori precum pierderea increderii investitorilor straini si "noile reguli ale jocului".

Rusia a anexat regiunea ucraineana Crimeea in martie 2014, pe fondul protestelor de la Kiev, care au avut ca rezultat inlaturarea presedintelui ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

Sursa foto: Shutterstock / Vladimir Putin

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri