Pretul petrolului in SUA atinsese, dupa-amiaza, nivelul de 72,45 de dolari per baril, dupa ce a crescut cu 2,39 dolari in ultimele doua zile. Pretul petrolului la Londra a scazut cu sase centi, la pretul de 73,32 de dolari per baril. "Clientii exporturilor iraniene de petrol risca intreruperi ale furnizarii, atata timp cat continua blocajul nuclear", a declarat gestionarul de fonduri Ivor Pether de la Royal London Asset Management.
"Iranul nu considera ca este necesar sa faca vreo concesie Occidentului. Disputa va continua sa fie un punct de atentie pe piata, mult timp si creste pretul din cauza riscului", a explicat Pether. Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite a solicitat Iranului sa isi incheie activitatile nucleare pana la data de 31 august.
Exporturile Iranului ar putea scadea cu mai mult de doua milioane de barili pe zi, ca urmare a sanctiunilor sau a deciziei autoritatilor de la Teheran de a folosi petrolul ca arma. "Riscul major al pietei petrolului in acest moment este ca ne apropiem din ce in ce mai mult de momentul in care petrolul provenit din Iran nu va mai fi pe piata", a declarat Tobin Gorey, de la Commonwealth Bank of Australia.
Informatia ca un elicopter iranian ar fi tras asupra unei platforme petroliere romanesti inainte ca trupele armate sa urce la bordul acesteia a intensificat nivelul de nervozitate de pe piata, inainte de a se afla ca incidentul este provocat de o disputa comerciala.
Analistii afirma ca Iranul considera ca sanctiunile vor fi impuse cu pasi mici. De exemplu, vor exista interdictii de calatorie sau blocarea de active. Rusia, China si multe state ale UE declara ca nu doresc sa se asocieze unui program de sanctiuni care sa pericliteze contractele lor comerciale.
Starea de tensiune cauzata de Iran a determinat o noua crestere a pretului petrolului, care scazuse, vineri, sub valoarea de 70 de dolari per baril, atinsa dupa incetarea focului dintre Israel si Liban care urcase pretul petrolului la 78,40 de dolari per baril, in luna iulie.
Pretul petrolului ramane cu 19% mai mare in acest an, din cauza temerilor ca exporturile Iranului vor fi intrerupte si din cauza resurselor reduse ale Nigeriei. Comerciantii studiaza si a patra criza tropicala, determinata de uraganul din Atlantic, din anul 2006, care s-a format luni in Atlanticul din estul indepartat si care se estimeaza ca va deveni furtuna tropicala Debby.
Uraganele din anul 2005 au determinat suspendarea unei patrimi din productia de petrol si combustibili ale SUA. "Iranul este subiectul zilei, in acest moment, iar in Atlantic se construieste criza tropicala", a declarat Kevin Blemkin, broker de petrol la Man Financial.
Citeste si:
Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »
Te-ar putea interesa și: