Grecia ar putea sa nationalizeze bancile si sa introduca o moneda in paralel cu euro pentru plata obligatiilor, daca tarile din zona euro nu renunta la o parte din cerinte pentru deblocarea de noi fonduri din imprumutul contractat de la UE, FMI si BCE, au declarat surse apropiate guvernului elen.

"Vom inchide bancile si le vom nationaliza, dupa care vom elibera hartii IOU (I owe You, iti sunt dator), daca va fi nevoie, si stim cu totii ce inseamna asta. Dar ceea ce nu vom face, va fi sa devenim protectoratul UE", au afirmat sursele mentionate pentru The Telegraph. Potrivit surselor, guvernul condus de Alexis Tsipras este hotarat sa plateasca la timp salariile si pensiile din sectorul public, chiar daca nu va mai avea bani pentru rambursarea unei datorii de circa 450 milioane de euro scadenta pe 9 aprilie, scrie Mediafax.

"Suntem un guvern de stanga. Daca avem de ales intre a plati FMI si a plati populatiei, nu este tocmai o dilema dificila", a afirmat un reprezentat al guvernului. Miercuri, guvernul de la Atena a informat creditorii ca va ramane fara lichiditati pentru plata obligatiilor incepand cu data de 9 aprilie si a cerut deblocarea neconditionata a ultimei transe din imprumutul extern, solicitare respinsa de partenerii internationali.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar in suma totala de 240 de miliarde de euro incheiat cu Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si Fondul Monetar International in 2010, insa creditorii au conditionat acordarea acestei transe de adoptarea unor reforme de austeritate. "Vor sa ne puna intr-o pozitie in care suntem nevoiti sa dam faliment in fata populatiei sau sa semnam un acord care este toxic din punct de vedere politic. Daca acesta este scopul lor (al creditorilor – n.r.), atunci vor trebui sa se descurce fara noi", au afirmat sursele citate de The Telegraph.

Ministrul de Interne elen, Nikos Voutsis, a declarat miercuri ca daca Grecia va fi pusa in situatia de a alege intre plata datoriilor catre FMI si plata salariilor, va alege a doua varianta. Comentariul lui Voutsis a fost ulterior contrazis de un purtator de cuvant al guvernului de la Atena, care a afirmat ca Grecia nu va depasi termenul limita pentru plata datoriei catre FMI. Afirmatia a fost reluata vineri de catre un secretar de stat in Ministerul Finantelor Dimitris Mardas, care a declarat ca Grecia isi va plati datoriile scadente la timp.7

Sursa foto: Steagul Greciei/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri