Oficiali europeni de rang inalt si-au exprimat deja ingrijorarea ca Grecia s-ar folosi de Rusia in negocierile cu creditorii internationali pentru continuarea finantarii statului elen aflat in pericol sa intre in criza de lichiditati. Surse guvernamentale elene au declarat pentru Kathimerini ca autoritatile de la Atena sunt hotarate sa faca o politica economica si energetica multilaterala. In acest sens, obiectivul autoritatilor elene este semnarea unui plan comun de actiune cu Rusia, in domeniul economiei, comertului, cercetarii si tehnologiei, pe termen de trei ani, scrie Mediafax.

Tsipras nu pare sa fie impresionat de ingrijorarea Occidentului fata de un derapaj geopolitic al Greciei si nu intentioneaza sa ascunda factori de dezacord, cum ar fi anexarea Crimeei de catre Rusia, au aratat sursele. Pe parcursul weekend-ului, politicieni germani si-au exprimat rezervele puternice avute fata de vizita premierului grec la Moscova. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, l-a avertizat pe premierul elen sa nu indeparteze UE. Intr-un interviu acordat publicatiei Hannoversche Allgemeine Zeitung, politicianul german a spus ca "ar fi inacceptabil daca Tsipras ar pune in pericol politica UE fata de Rusia, in schimbul unui ajutor din partea acestui stat".

Critici au venit si din partea ministrului german al Economiei, Sigmar Gabriel, care a spus publicatiei Rheinische Post ca nu isi poate imagina ca cineva de la Atena ia in serios ideea de a intoarce spatele Europei pentru a cadea in bratele Moscovei. Tsipras a declarat la sfarsitul lunii martie, agentiei ruse de presa TASS, ca Grecia nu mai sustine sanctiunile impuse Rusiei de catre Uniunea Europeana din cauza amestecului Moscovei in conflictul din Ucraina, el precizand ca i-a informat deja pe liderii UE in legatura cu pozitia guvernului elen.

Citeste si:

"Nu suntem de acord cu sanctiunile. Cred ca reprezinta un drum catre nicaieri. Sustin punctul de vedere potrivit caruia sunt necesare dialogul si diplomatia, ar trebui sa ne asezam la masa negocierilor si sa gasim solutii la problemele importante", a afirmat atunci Tsipras. Premierul a apreciat ca guvernele anterioare din Grecia nu au facut tot ce puteau pentru a evita impunerea unor sanctiuni "fara sens" Rusiei, el aratand ca rezultatul a fost impunerea embargoului inclusiv asupra produselor agricole din Grecia, ceea ce a afectat serios economia tarii sale.

In acest sens, premierul grec a declarat ca guvernul de la Atena ar putea sa aiba o cooperare "substantiala" cu Moscova, care sa ii permita sa exporte produse agricole catre Rusia. De asemenea, Tsipras a numit energia si turismul ca domenii in care Rusia si Grecia "ar trebui sa vada cum se pot ajuta una pe cealalta". Grecia poarta in prezent negocieri cu creditorii sai internationali - UE, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - pentru a ajunge la un acord privind prelungirea programului de sprijin financiar in valoare de 240 de miliarde de euro incheiat in 2010.