Rezervele valutare ale bancilor centrale au scazut in martie la 11.600 miliarde de dolari, de la nivelul record de 12.030 miliarde de dolari atins in luna august a anului trecut, marcand intreruperea unei perioade de crestere de zece ani, potrivit calculelor Bloomberg, citate de Mediafax.

Desi scaderea rezervelor valutare este determinata si de aprecierea dolarului din ultimele luni, care a redus valoarea detinerilor in alte monede, inclusiv a celor in euro, aceasta evidentiaza o schimbare in politica bancilor centrale, dupa o perioada de zece ani in care institutiile bancare si-au majorat rezervele valutare in medie cu 824 miliarde de dolari pe an.

Printre potentialele implicatii ale scaderii nivelului rezervelor valutare globale se numara o dificultate sporita pentru economiile emergente de a-si majora lichiditatile si a stimula cresterea economica, accelerarea deprecierii euro fata de dolar si scaderea cererii pentru obligatiunile emise de Trezoreria SUA.

Excluzand efectele rezultate din fluctuatiile de curs, bancile centrale din tarile emergente, care detin impreuna aproape doua treimi din rezerva mondiala de valuta, au cheltuit in ultimul trimestru al anului trecut 54 miliarde de dolari din rezervele valutare proprii, cea mai mare suma incepand cu anul 2008, potrivit estimarilor Credit Suisse.

China, detinatoarea celei mai mari rezerve valutare din lume, a contribuit cel mai mult la scaderea rezervei globale. Potrivit datelor Bancii Chinei, rezervele valutare ale institutiei au scazut de la 4.000 miliarde de dolari in iunie anul trecut la 3.800 miliarde de dolari la finele anului 2014.

Rezervele Arabiei Saudite au coborat in martie anul acesta la 721 miliarde de dolari, de la 731 miliarde de dolari in august anul trecut, in timp ce rezervele Rusiei s-au redus cu 25% in ultimul an, la 361 miliarde de dolari.

Bancile centrale au vandut valuta pentru a limita impactul iesirilor de capital si a sprijini monedele nationale, iar analistii Deutsche Bank estimeaza ca tendinta va continua, pe fondul scaderii cotatiilor petroliere si a cresterii economice slabe din tarile emergente, care limiteaza intrarile de dolari.

O asemenea evolutie va afecta si euro, care in ultimii ani a beneficiat de pe urma achizitiilor facute de bancile centrale pentru a-si diversifica detinerile in valuta. Ponderea detinerilor in euro in totalul rezervelor valutare globale a scazut la 22% in 2014, cel mai redus procentaj incepand cu anul 2002, in timp ce rezervele in dolari au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, de 63%, potrivit datelor Fondului Monetar International (FMI).

In acest an, euro s-a depreciat in raport cu 29 dintre principalele 31 de monede nationale ale lumii, pe fondul de catre Banca Centrala Europeana a programului de relaxare monetara menit sa previna deflatia in zona euro.

Pe 16 martie, euro a scazut la cea mai mica cotatie fata de dolar din ultimii 12 ani, de 1,0458 unitati.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri