Germania este gata sa ajute Grecia sa se puna pe picioare si sa ramana in zona euro, dar nu este clar cum poate face acest lucru, a declarat marti ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, relateaza Kathimerini.

Gabriel a criticat totodata Grecia pentru comentariile ca Germania datoreaza statului elen 279 de miliarde de euro, sub forma de despagubiri de pe vremea ocupatiei naziste, ministrul considerand ca aceste despagubiri nu au nicio legatura cu negocierile actuale, legate de criza datoriilor. O comisie parlamentara creata de catre Guvernul Tsipras si-a inceput activitatea saptamana trecuta, cautand solicitari de despagubiri adresate germanilor, inclusiv reparatii de razboi, restituirea asa-numitului imprumut pe care Germania nazista a obligat Banca Greciei sa i-l acorde in timpul ocupatiei si restituirea tezaurelor arheologice furate, relateaza Mediafax.

Dimitris Mardas, adjunctul ministrului de Finante, a declarat luni, in fata comisiei parlamentare, ca Berlinul datoreaza Atenei 278,7 miliarde de euro, potrivit calculelor efectuate de catre autoritati contabile. "Imprumutul" din timpul ocupatiei este evaluat la 10,3 miliarde de euro. Guvernul elen a semnat in 2010 un acord de 110 miliarde de euro cu UE, BCE si FMI pentru a evita intrarea in incapacitate de plata, intelegere suplimentata un an mai tarziu cu un program financiar in valoare de 130 miliarde de euro. Cel de-al doilea pachet extern a inclus cea mai mare restructurare de datorii de stat din istorie, creditorii privati ai Greciei stergand 100 miliarde euro din creante.

Grecia mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programele de asistenta financiara, insa creditorii au conditionat acordarea transei de adoptarea unor reforme de austeritate. Impasul in care se afla in prezent negocierile dintre Grecia si creditorii externi a crescut ingrijorarile legate de intrarea Greciei in incapacitate de plata si de parasirea zonei euro, cu atat mai mult cu cat estimarile analistilor arata ca fondurile de care dispune guvernul de la Atena ar putea sa se termine pana la 20 aprilie.

Datoria publica a Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro, respectiv 176% din PIB. Pe fondul acestor dificultati, Parlamentul Greciei a votat marti infiintarea unei comisii care sa analizeze circumstantele care au condus la semnarea de catre guvern in 2010 a celor doua acorduri de asistenta financiara externa in valoare totala de 240 miliarde de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri