Acordul de ultim moment din data de 20 februarie anul curent, cu ministrii de Finante din zona euro, ar fi trebuit sa acorde Guvernului din Grecia o perioada de respiro de patru luni. Dar niciuna din tabere nu au reusit sa cada de acord asupra unei liste specifice de reforme pentru plata imprumutului de salvare convenit pentru a evita incapacitatea de plata.

Fara un acord in urmatoarele cateva saptamani, Guvernul din Grecia ar trebui sa aleaga intre a plati salariile functionarilor publici si a-si rambursa datoria. Momentul in care Grecia va ramane fara bani este nesigur, iar autoritatile din Grecia continua sa dea raspunsuri vagi cu privire la situatia bugetului guvernului. Dar acest lucru ar putea avea loc pana la sfarsitul lunii aprilie daca nu se ajunge la un acord cu privire la lista de reforme, afirma analistii companiei de consultanta si rating Coface in cadrul unei analize.

Grecia si sursa "pacatelor" sale

  1. Situatia economica s-a inrautatit de la sfarsitul anului 2014. PIB a intrat din nou pe scadere in trimestrul 4 al anului 2014 (PIB a scazut cu 0,4% de la un trimestru la altul), dupa trei trimestre consecutive de dezvoltare pozitiva. Increderea in sectorul de afaceri scade in toate sectoarele principale: industrie, constructii si servicii. Prin urmare, Coface estimeaza cresterea PIB la maxim 0,6% anul acesta, comparativ cu +0,8% in 2014.
  2. Din punct de vedere fiscal, situatia se inrautateste: bugetul a inregistrat un deficit in februarie (dupa un surplus in ianuarie) din cauza unei scaderi accentuate a veniturilor fiscale. Doi factori joaca un rol important aici. In primul rand, activitatea scazuta afecteaza veniturile fiscale. In al doilea rand, gospodariile si societatile pot fi tentate sa nu-si plateasca taxele chiar daca pot face acest lucru din cauza incertitudinii politice.
  3. Retrageri bancare: Bancile din Grecia au pierdut peste o treime din depuneri intre inceputul crizei datoriilor, la sfarsitul anului 2009, si iunie 2012. Unele din aceste depuneri au revenit, dar nu au mai atins nivelurile anterioare. Acestea au scazut cu 15% in februarie 2015 comparativ cu octombrie 2014 din cauza incertitudinilor politice reinnoite.

Coface: Probabil ca Grecia va ramane in Zona Euro

"Dupa ce a facut mai multe compromisuri in saptamanile de dupa alegerea sa, acum Guvernul din Grecia pare mai putin inclinat sa faca acelasi lucru. Si este sprijinit de electorii locali: Noul guvern din Grecia beneficiaza de o popularitate puternica. 63% din populatie considera ca Tsipras este cel mai bun Prim Ministru posibil. 59% cred ca Guvernul din Grecia nu ar fi putut obtine mai mult in timpul procesului de negociere cu institutiile internationale in ultimele luni. Increderea consumatorilor creste rapid in ciuda deteriorarii situatiei economice", arata Coface.

Pe fundalul negocierilor dificile intre Guvernul din Grecia si institutiile internationale, exista doua posibile scenarii in viitor:

  1. Scenariul de baza (mai probabil): Grecia ramane in Zona Euro deoarece se ajunge la un compromis si Tsipras accepta majoritatea cerintelor creditorilor. Increderea in sectorul de afaceri revine si procesul gradual de revenire este reluat. Veniturile fiscale cat si depunerile bancare nu mai scad.
  2. Scenariu de risc (mai putin probabil): Nu se ajunge la un compromis. Creditul de salvare continua sa fie blocat si ECB decide sa opreasca Asistenta de Lichiditate de Urgenta (ELA). Pentru a evita falimentul bancilor, guvernul ia masuri de control al capitalului si o suspendare a activitatii bancare pentru a limita retragerile depunerilor si transferurile (ca in Cipru si Islanda). Intre timp banca centrala imprima o noua moneda pentru platile interne. Noua moneda se depreciaza semnificativ din cauza slabiciunii structurale a economiei grecesti. Inflatia creste enorm. Au loc incapacitati de plata pentru ca atat persoanele fizice cat si cele juridice prefera sa nu-si plateasca datoriile in acest context foarte nesigur. Guvernul nu poate emite obligatiuni pe pietele internationale. O recesiune accentuata este probabila.

Primul scenariu este cel mai probabil, deoarece:

  • Guvernul din Grecia nu doreste sa iasa din Zona Euro si a aratat deja ca este capabil sa ajunga la compromisuri.
  • Daca Grecia iese din uniunea monetara, alte tari care au suferit de pe urma recesiunii accentuate si ajustarilor fiscale pe baza implementarii programelor Troika ar putea fi tentate sa faca acelasi lucru.
  • Cu siguranta ca exista efecte economice directe ale iesirii Greciei asupra celorlalte tari (mai ales pentru ca datoria publica a Greciei este acum detinuta de creditori oficiali, nu de bancile din Zona Euro), dar cele asupra increderii in mediul de afaceri si pietelor financiare globale sunt necunoscute (mai ales pentru Zona Euro). Exemplul lui Lehman ilustreaza acest risc: Rezerva Federala din SUA a decis sa nu o salveze deoarece nu era o banca retail si nu era "prea mare ca sa inregistreze un colaps" Cu toate acestea, colapsul sau a cauzat o criza neasteptata pe piata financiara.

Sursa foto: Grecia / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri