Cel mai mare grup minier din lume, grupul anglo-australian BHP Billiton Ltd., a anuntat miercuri realizarea unui profit net record de 10,5 miliarde dolari in exercitiul fiscal 2006, in crestere cu 63% comparativ cu precedentul record de 6,4 miliarde dolari stabilit in exercitiul precedent.
Cifra de afaceri a firmei BHP Billiton a crescut si ea cu 20,3% pana la 32,2 miliarde dolari, gratie preturilor ridicate la metale dar si unor productii record de aluminiu, cupru, minereu de fier, nikel si gaz natural, informeaza Rompres.

Gratie acestor rezultate record, BHP Billiton a informat ca va distribui actionarilor sai 3 miliarde dolari suplimentar printr-un program de rascumparare de actiuni, aducand valoarea totala a sumelor varsate actionarilor pentru exercitiul fiscal 2006 la 5 miliarde dolari.

Divizia producatoare de metale neferoase, care opereaza si mina Escondida (Chile), cea mai mare mina de cupru din lume, a contribuit cu o treime (5,4 miliarde dolari) la profitul inainte de taxe de 15,3 miliarde dolari inregistrat in anul fiscal 2006.

In ciuda acestor rezultate, conducerea grupului BHP Billiton se opune in continuare revendicarilor salariale ale angajatilor de la mina Escondida. Acestia au incetat lucrul in ultimele doua saptamani, in dorinta de a obtine o crestere salariala de 10 procente, oprind practic productia la aceasta mina care asigura 8% din productia mondiala de cupru.

BHP Billiton a luat fiinta in anul 2001 prin fuziunea companiei australiene BHP cu firma britanica Billiton si in prezent este cea mai mare companie miniera din lume in termeni de capitalizare de piata. Principalul sau rival este grupul Rio Tinto Ltd., care recent a anuntat un profit pe sase luni de 3,75 miliarde dolari, analistii mizand pe un profit de 7,7 miliarde dolari pentru intregul an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri