Cifra de afaceri a firmei BHP Billiton a crescut si ea cu 20,3% pana la 32,2 miliarde dolari, gratie preturilor ridicate la metale dar si unor productii record de aluminiu, cupru, minereu de fier, nikel si gaz natural, informeaza Rompres.

Gratie acestor rezultate record, BHP Billiton a informat ca va distribui actionarilor sai 3 miliarde dolari suplimentar printr-un program de rascumparare de actiuni, aducand valoarea totala a sumelor varsate actionarilor pentru exercitiul fiscal 2006 la 5 miliarde dolari.

Divizia producatoare de metale neferoase, care opereaza si mina Escondida (Chile), cea mai mare mina de cupru din lume, a contribuit cu o treime (5,4 miliarde dolari) la profitul inainte de taxe de 15,3 miliarde dolari inregistrat in anul fiscal 2006.

In ciuda acestor rezultate, conducerea grupului BHP Billiton se opune in continuare revendicarilor salariale ale angajatilor de la mina Escondida. Acestia au incetat lucrul in ultimele doua saptamani, in dorinta de a obtine o crestere salariala de 10 procente, oprind practic productia la aceasta mina care asigura 8% din productia mondiala de cupru.

BHP Billiton a luat fiinta in anul 2001 prin fuziunea companiei australiene BHP cu firma britanica Billiton si in prezent este cea mai mare companie miniera din lume in termeni de capitalizare de piata. Principalul sau rival este grupul Rio Tinto Ltd., care recent a anuntat un profit pe sase luni de 3,75 miliarde dolari, analistii mizand pe un profit de 7,7 miliarde dolari pentru intregul an.