Ministrii de Externe rus si ucrainean au ajuns la un acord in vederea continuarii retragerii armamentului din estul Ucrainei, luni noaptea, la Berlin, in prezenta omologilor lor francez si german, pe fundalul intensificarii ostilitatilor pe teren, relateaza Deutsche Welle, preluat de Mediafax.

Sefii diplomatiilor din Ucraina, Rusia, Franta si Germania au indemnat totodata la o consolidare a rolului misiunii observatorilor din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) si la retragerea armamentului greu de pe linia frontului, in regiunea ucraineana Donbas (est).

Cele peste patru ore de negocieri, gazduite de catre ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, s-au desfasurat pe fondul unei intensificari a violentelor intr-un sat de la Marea Azov. Fortele ucrainene si insurgentii prorusi s-au acuzat reciproc de incalcarea armistitiului incheiat in februarie in capitala belarusa Minsk. Negocierile au fost "foarte lungi, foarte intense, iar uneori foarte controversate", data fiind situatia tensionata de pe teren, a recunoscut Steinmeier la finalul reuniunii, dupa miezul noptii.

"Toata lumea stie ca ne asteapta un drum lung", a declarat el, "insa vom face tot ceea ce putem pentru a continua procesul".
Seful diplomatiei germane a subliniat ca nu exista alternativa la intelegerile de la Minsk. Moscova si Kievul au cazut de acord sa retraga armamentul de calibru mai mic de pe linia frontului, intr-o incercare de a pune capat conflictului.

Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov si omologul sau ucrainean Pavlo Klimkin au fost, de asemenea, de acord sa sporeasca sustinerea acordata observatorilor internationali si sa creeze grupuri de lucru care sa abordeze cele mai urgente probleme cu care se confrunta locuitorii civili din zona de conflict, in care separatistii prorusi lupta impotriva trupelor guvernamentale din aprilie anul trecut.

Steinmeier a anuntat ca noul acord implica retragerea mortarelor si armamentului greu de calibru sub 100 de milimetri, dar si toate tipurile de tancuri. Acordul indeamna, de asemenea, la organizarea unor alegeri locale in zonele ocupate de catre rebeli, la continuarea schimbului de prizonieri de razboi si la o imbunatatire a situatiei economice disperate din zona de conflict.

Intensificarea ostilitatilor

OSCE, care monitorizeaza aplicarea armistitiului, a anuntat o intensificare brusca a ostilitatilor in weekend. Intr-un interviu pentru presa rusa de stat, dupa intalnire, Lavrov a declarat ca partile ar putea sa nu ajunga la un acord asupra solicitarii Kievului cu privire la infiintarea unor forte de mentinerea pacii. El a criticat totodata mai multe masuri adoptate recent de catre Verhovna Rada (Parlamentul ucrainean), apreciind ca au erodat armistitiul de la Minsk.

"Am subliniat nevoia de a aplica acordurile de la Minsk integral, nu doar segmentul militar, ci si in sferele politica, economica si umanitara", a declarat el, citat de presa.

Ministrii de Externe din cadrul G7 intentioneaza sa continue negocierile cu privire la criza ucraineana marti, in orasul german Lübeck. Lavrov nu va lua parte la intalnire, deoarece Rusia a fost exclusa din cadrul G8, dupa ce a anexat Peninsula ucraineana Crimeea anul trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri