Ungaria ar putea deveni stat membru al zonei euro pana in 2011, cu doi sau trei ani mai devreme decat estimasera economistii, datorita proiectului de reducere a deficitului bugetar, prezentat marti, a anuntat ministrul de finante ungar, Janos Veres.
"Anul 2009 va fi unul hotarator, in care prevederile Tratatului de la Maastricht ar putea fi indeplinite", a declarat ministrul de finante Janos Veres, pentru televiziunea publica ungara. "Noul program bugetar permite accesul la zona euro, cel mai devreme in anul 2011", a mai spus el.

Planul de convergenta al Ungariei, care va fi propus Comisiei Europene la inceputul lunii septembrie, dupa mai multi ani in care deficitul bugetar in crestere a indepartat statul de tinta de adoptare a monedei unice, prevede o scadere a deficitului bugetar, de la peste 10% din Produsul Intern Brut, valoarea de anul acesta, pana la 3,2% din PIB, in 2009, dupa cum solicita si masurile Tratatului de la Maastricht, informeaza NewsIn.

Cu toate acestea , datoriile vor atinge un nivel record de aproape 73% din PIB in 2008, de la aproape 68% in 2006, pentru ca apoi sa scada din nou la 70,8% din PIB in 2009, pastrandu-se, insa, tot peste cota de referinta de 60%, valoare prevazuta pentru adoptarea euro. Ministrul Veres a mai declarat ca datoria publica a Ungariei va avea o evolutie descendenta pana in 2009 si ca proiectul guvernamental este in concordanta cu estimarile bancii centrale, spre deosebire de anii precedenti, in care datele guvernamentale ofereau estimari peste cele ale bancii.

Economistii si-au pastrat scepticismul, declarand ca anul 2010 va fi unul electoral, motiv pentru care guvernul va cheltui mai mult, pentru atragerea voturilor. "Nu credem ca aplicarea ERM2, (n.red. mecanismul ratelor de schimb, etapa preliminara de adoptare a euro, perioada in care moneda nationala si cea unica europeana vor circula concomitent) in 2009 este o estimare realista si, in opinia noastra, masurile anuntate nu vor face altceva decat sa ingreuneze drumul Ungariei catre echilibrul economic. Prin urmare, Ungaria ar putea adopta ERM2 cel mai devreme in 2012 iar trecerea totala la euro se va face abia in 2014", a declarat economistul de la Takarekbank, Gergely Suppan.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri