Grecia a cerut in mod informal Fondului Monetar International (FMI), la inceputul lunii aprilie, sa amane plata transelor din imprumutul luat de la institutie in 2010, gest care indica situatia dificila a economiei elene, insa a fost refuzata, informeaza Mediafax, care citeaza Financial Times.

FMI a convins guvernul de la Atena sa nu faca nicio cerere oficiala in acest sens, potrivit surselor cotidianului britanic.

Discutiile dintre oficialii greci si reprezentantii FMI au avut loc la inceputul lunii aprilie, incercarea Greciei de a obtine o amanare a termenelor la care trebuie sa faca platile catre FMI fiind un semn ca guvernul elen intampina dificultati din ce in ce mai mari pentru a achita salariile si pensiile, precum si transele catre creditorii internationali.

Guvernul de la Atena trebuie sa ramburseze in luna mai doua transe din imprumutul luat de la FMI, in valoare totala de un miliard de euro. Primul termen este 12 mai, data la care Grecia trebuie sa plateasca 760 de milioane de euro catre FMI.

Potrivit calendarului de returnare a imprumutului, Grecia trebuie sa achite 9 miliarde de euro anul acesta catre FMI.

Oficiali ai FMI au afirmat in mai multe randuri ca modificarea programului de returnare a imprumutului ar putea fi efectuata numai in cadrul unei revizuiri mai ample a intregului pachet de bailout incheiat cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI in 2010.

Creditorii externi nu sunt siguri ca Executivul de la Atena va putea sa inapoieze Fondului sumele prevazute in calendarul initial pentru luna mai.

Daca guvernul elen nu ar reusi sa achite una dintre transele catre FMI conform calendarului, Grecia ar deveni prima economie dezvoltata din istorie care ar ramane in urma cu plata datoriilor catre Fond. Printre tarile care s-au aflat in aceasta situatie se numara Republica Democrata Congo si Zimbabwe.

Randamentele obligatiunilor Greciei cu maturitate in 2017 au urcat joi cu 267 de puncte de baza, la 26,43%, in urma publicarii informatiilor legate de incercarea guvernului de la Atena de a amana calendarul platilor catre FMI.

In 2010, Grecia a incheiat un acord cu Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana pentru un imprumut in valoare de 240 de miliarde, pentru a evita intrarea in incapacitate de plata.

Guvernul de la Atena mai poate accesa o transa in valoare de 7,2 miliarde de euro din programul de ajutor financiar incheiat cu creditorii internationali in 2010, insa acestia au conditionat acordarea transei de adoptarea unor reforme de austeritate.

Ministrii din zona euro au cerut guvernului elen sa revizuiasca lista de reforme trimisa in urma acordului incheiat cu creditorii internationali in luna februarie, intrucat masurile propuse nu sunt suficient de concrete.
Intelegerea din februarie prevede prelungirea pachetului de bailout cu patru luni, pana la finalul lunii iunie.

Ministrii de finante ai statelor din zona euro au inceput in aceasta saptamana sa vorbeasca in mod deschis despre posibilitatea de a nu ajunge la un acord cu guvernul de la Atena in legatura cu reformele pe care acesta sa le implementeze. Esuarea negocierilor ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a tarii si chiar la iesirea din zona euro.
In acest context, agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s (S&P) a retrogradat miercuri cu o treapta ratingul Greciei, aflat deja in categoria nerecomandata pentru investitii, de la B- la CCC+, cu perspectiva negativa, invocand inrautatirea conditiilor economice si financiare, pe fondul incertitudinii alimentate de negocierile prelungite dintre guvernul grec si creditorii sai.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri