In raportul sau, cea mai mare banca europeana apara ideea conform careia in urmatorii ani capacitatea de productie va continua sa fie inferioara cererii, din cauza, in mare masura, a instabilitatii geopolitice din principalele regiuni producatoare si avantului economic al tarilor emergente, informeaza Rompres.

Varful maxim al productiei va fi atins in perioada 2015-2020, potrivit calculelor, astfel incat, spre 2030, daca nu chiar mai devreme, va fi eclipsata de cea de gaze naturale.

Economistii UBS preconizeaza ca productia de gaze naturale si alti derivati petrolieri va creste semnificativ in urmatorii ani, pentru a sustine consumul mondial de energie si a reduce dependenta de petrol, in timp ce rezervele de metale comune vor face fata cererii viitoare.

Totusi, acest avans va fi limitat de lipsa de investitii in descoperirea de zacaminte de metale comune si in inovatie tehnologica. De asemenea, un efect negativ il vor avea si ôexistenta unor puternice subventii publice pentru alte forme de energieö si a legislatiilor restrictive privind consecintele asupra mediuluiö.