Temerile euroscepticilor, ingroziti ca, dupa aderarea la UE, intreprinderile autohtone nu vor reusi sa tina piept competitiei acerbe cu firmele din mai vechile state membre, cel putin deocamdata nu par sa fie justificate. Un studiu recent al institutului de cercetari Creditforum a demonstrat ca in ultimul an numarul companiilor est-europene care au dat faliment a scazut, in timp ce in vestul batranului continent tot mai multe firme au fost nevoite sa isi inchida portile.

Din randul statelor recent integrate, Ungaria pare sa fi resimtit mai puternic socul integrarii, aici fiind inregistrat cel mai mare procent de falimente din regiune: anul trecut, peste 7.700 de firme nu au mai putut sa isi onoreze platile, cu 0,8% mai mult fata de anul anterior. Chiar daca reprezentantii guvernului budapestan sustin ca procesul aderarii nu a adus surprize majore pentru tara lor, se pare ca, dintre est-europeni, intreprinzatorii lor au avut cel mai mult de suferit de pe urma extinderii din mai 2004.

Pentru vechile membre, anul trecut s-a incheiat cu un bilant de 156.245 de companii aflate in situatie de insolvabilitate, reprezentand un plus de unu la suta fata de 2003. Insa acest procent ascunde o mare diversitate de situatii. Spre exemplu, in timp ce in Marea Britanie numarul firmelor care au dat faliment a scazut cu 13,4%, in Grecia a crescut cu 20,2%. In acealasi timp, in vestul continentului au castigat tot mai mult teren firmele din domeniul serviciilor, in detrimentul celor care se ocupa de constructii si de procesare.

In tarile ultimului val de extindere al Uniunii, numarul companiilor care au esuat a fost de 21.298, ceea ce reprezinta o diminuare de 2,1% fata de 2003. Recordul absolut il detine Letonia, unde a fost semnalata o scadere cu 40% a falimentelor.

Printre cauzele care ar fi putut duce la o consolidare a pozitiei pe piata pentru companiile est-europene se pot enumera: produsele mai putin costisitoare pe care le comercializeaza acestea, precum si mana ieftina de lucru pe care o intrebuinteaza. Realizatorii studiului au tinut insa sa faca o observatie: legea falimentului nu este inca aplicata asa cum ar trebui in estul si in centrul Europei, asa ca, in realitate, in aceasta regiune numarul firmelor care nu pot sa-si onoreze platile ar putea sa fie mai mare decat numarul celor pentru care instanta judecatoreasca a constatat situatia de insolvabilitate.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »