Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, a amenintat ca va intrerupe livrarile de gaze catre Bosnia incepand cu 1 octombrie in cazul in care tara nu-si plateste datoria de aproximativ 104,8 de milioane de dolari acumulata in timpul conflictului din aceasta tara, din perioada 1992-1995.

Gazprom este singurul furnizor de gaze naturale al Bosniei, aceasta tara nefiind insa un hub de transport pentru gazul rus catre Europa. Astfel ca 'reprezentantii Gazexport /filiala Gazprom care gireaza exporturile grupului/ au indicat ca toate optiunile sunt deschise, inclusiv aceea a intreruperii livrarilor de gaze', a explicat intr-un comunicat importatorul bosniac Energoinvest. Potrivit sursei, 'plata datoriei este conditia cheie pentru continuarea livrarilor dupa 1 octombrie'.

O intrerupere a livrarilor de gaze pe timpul iernii ar provoca probleme majore in capitala bosniaca, unde circa 70.000 de locuinte, precum si spitale si scoli, nu au nici un alt mijloc de incalzire. Aproximativ un sfert din cantitatea de gaze naturale importata de Europa este de la Gazprom. Dupa ce compania a renuntat anul trecut la fuziunea cu compania petroliera de stat Rosneft, Gazprom a achizitionat Sibneft cu 13 miliarde dolari (10,21 miliarde euro) de la magnatul rus Roman Abramovich.

Holdingul Gazprom poseda rezerve de 300 milioane tone echivalent petrol, insa extrage doar un milion de tone pe an potrivit Rompres. in schimb, Gazpromneft (fosta Sibneft) produce 45 milioane tone petrol pe an, cifra care include si productia Slavneft. in prezent, Gazprom este a treia companie din lume, cu o capitalizare bursiera de peste 300 miliarde dolari. Statul rus detine controlul pachetului majoritar de actiuni la Gazprom, in luna iunie 2005 majorandu-si participatia de la 40% la peste 50% din actiunile grupului Gazprom.

in plus, Gazprom incearca sa aduca la nivelul pietei pretul gazelor naturale pentru fostele republici sovietice.