Aflat in vizita oficiala in China, presedintele venezuelean Hugo Chavez a afirmat ca tara sa va deveni unul din principalii furnizori de petrol ai Chinei, gigantul asiatic fiind in prezent al doilea consumator mondial de titei dupa SUA

"Productia va creste in asemenea maniera incat peste cinci ani vom ajunge sa exportam o jumatate de milion de barili de petrol pe zi spre China. Ne vom transforma in unul din marii exportatori de petrol spre China", a declarat, preluat de Rompres, Hugo Chavez.

In prezent Venezuela, numarul opt in topul celor mai mari producatori mondiali de petrol si numarul cinci in topul celor mai mari exportatori de titei, exporta spre China doar 150.000 de barili pe zi, comparativ cu 1,5 milioane barili de petrol pe zi spre SUA, cea mai mare economie a lumii fiind principalul client al industriei petroliere din Venezuela, industrie care realizeaza o productie estimata la 3,2 milioane barili pe zi.

De asemenea, presedintele venezuelean a afirmat ca, in ciuda tensiunilor politice dintre Caracas si Washington, cresterea exporturilor petroliere destinate pietei chineze nu se va face in detrimentul SUA, ci datorita unei cresteri a productiei, in special in centura Orinoco. in acest sens, Hugo Chavez a anuntat ca va semna doua importante acorduri de parteneriat cu grupurile petroliere chineze China National Petroleum Corporation (CNPC) si China Petroleum and Chemical Corporation (Sinopec) vizand exploatarea in comun a unui numar de 19 campuri petrolifere.

In ultima zi a vizitei sale oficiale in China, Hugo Chavez urmeaza sa se intalneasca cu omologul sau chinez Hu Jintao. Tot in aceasta zi urmeaza sa fie semnate mai multe acorduri de cooperare bilaterala in domeniul petrochimiei.

Astfel, Saul Amellach, presedintele societatii Pequiven (filiala de rafinare a societatii petroliere de stat din Venezuela- PDVSA), va semna un acord care va permite firmelor chineze sa transfere tehnologie sau sa investeasca in constructia unui mare complex petrochimic la Paraguana (nord-vestul Venezuelei), acesta urmand sa devina cea mai mare rafinarie din Venezuela.


Mai multe articole din sectiunea International »