Guvernul argentinian a anuntat lansarea unui plan de dezvoltare a industriei sale nucleare prin care isi va finaliza lucrarile de constructie la a treia centrala nucleara si le va moderniza pe cele functionale

Investitia presupusa de acest plan este in valoare de 3,5 miliarde dolari si va avea drept scop suplimentarea resurselor energetice ale tarii. Proiectul va include o colaborare cu Canada si va avea drept scop sustinerea capacitatii de alimentare cu energie a Argentinei, tara producatoare si exportatoare de petrol, ale carei rezerve risca sa se epuizeze, in absenta unor investitii importante. Argentina dispune din anul 1974 de o centrala nucleara la Atucha I, aproape de centrul tarii, si de o alta la Embalse, in centru, care produce electricitate.

Lucrarile la centrala Atucha II au inceput in anul 1981, dar au fost intrerupte de mai multe ori. Guvernul a estimat la 600 milioane dolari suma necesara pentru a termina aceasta a treia centrala nucleara a tarii. Firma canadiana Atomic Energy Of Canada Limited (AECL) va participa la acest plan de relansare nucleara in special prin modernizarea centralei Embalse, dotata cu tehnologie canadiana Candu.

Guvernul a promis, de asemenea, si construirea unei a patra centrale, conform unui document de munca, precum si reluarea productiei de uraniu imbogatit intrerupta in anii 1980. Atucha I si Embalse produc intre sapte si 9% din electricitatea consumata de Argentina, cifra care ar urma sa atinga 16%, dupa punerea in functiune a centralei Atucha II, estimeaza guvernul tarii sud-americane.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »