OTP, Volksbank, Alpha Bank, KBC si EFG Eurobank sunt interesate de cumpararea pachetului majoritar de actiuni al DZI Bank din Bulgaria, iar tranzactia s-ar putea finaliza in septembrie sau octombrie, potrivit portalului financiar maghiar Portfolio, care citeaza surse anonime.

DZI Bank este a 11-a banca din Bulgaria dupa active si are o capitalizare de piata de aproximativ 175 milioane dolari, in crestere cu 63% fata de inceputul anului, tocmai datorita speculatiilor privind o posibila preluare, se arata in cotidianul maghiar.

Reprezentantii bancii maghiare OTP, care detine cea mai mare banca bulgareasca DSK Bank, au dat de inteles ca ar putea incerca sa cumpere DZI Bank, potrivit NewsIn. Recent insa, reprezentantii bancii DZI declarasera ca nu au ajuns la niciun acord concret cu OTP, dar ca mai multe banci majore din Europa, pe care au refuzat sa le nominalizeze, si-au manifestat interesul pentru un parteneriat cu DZI. De altfel, presedintele DZI Bank, Crasimir Angarski, a fost presedinte al bancii DSK inainte ca aceasta sa fie preluata de OTP, mentioneaza Portfolio.

O serie de analisti estimeaza ca DZI va trebui sa caute parteneri strategici, din cauza competitiei in crestere si asteptatei consolidari a sectorului bancar dupa intrarea Bulgariei in UE.

Bank Austria Creditanstalt a cumparat anul trecut 25% din actiunile DZI Bank, pentru care a platit 16 milioane euro. Grupul financiar austriac detine si 13.05% din compania de asigurari a grupului DZI, arata Portfolio.

La sfarsitul primului semestru al anului, DZI Bank avea active de 1,1 miliarde leva (561 milioane euro) si a afisat un profit net de aproximativ 415.000 euro, potrivit bilantului financiar. DZI Bank a fost privatizata in 2002 si 70% din actiuni au ajuns in posesia omului de afaceri Emil Kyulev, care a fost impuscat mortal in octombrie 2005, in timp ce conducea spre locul de munca. in prezent, pachetul majoritar de actiuni al bancii este detinut de vaduva acestuia, Vessela Kyuleva, care potrivit Portofolio ar dori sa isi vanda actiunile.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri