Salariatii din Marea Britanie sunt mai amenintati de globalizare decat cei din alte tari ale Uniunii Europene potrivit unui raport publicat de federatia care regrupeaza diferitele sindicate din Marea Britanie, Trade Union Congress (TUC)
Plusul de vulnerabilitate este determinat de doi factori principali, afirma TUC: faptul ca importurile pe care le face Marea Britanie sunt mai mari decat exporturile, in primul rand, si, in al doilea rand, faptul ca in Marea Britanie opereaza numeroase intreprinderi multinationale, pentru care riscul de a se muta este mult mai mare decat ar putea fi pentru vreo intreprindere britanica.

Acestor aspecte li se adauga faptul ca strategia tipica a intreprinderilor britanice se caracterizeaza prin reducerea la maxim a investitiilor in domeniul formarii profesionale, accentuand, astfel, riscul ca acestea sa angajeze forta de munca gata calificata, mai ieftina, din strainate. Trade Union Congress (TUC) este o asociatie care reprezinta aproximativ sase milioane si jumatate de salariati.

Secretarul general al confederatiei sindicale, Brendan Barber a declarat, preluat de NewsIn, ca "globalizarea a creat o diferenta reala in ceea ce priveste nivelul calitatii vietii salariatilor din Marea Britanie si a celor din restul lumii, dar exista castigatori si perdanti. Sunt prea multi salariatii britanici care isi pierd locurile de munca in cazul in care o intreprindere se muta sau nu mai face fata concurentei. Faptul ca acesti oameni beneficiaza de aparate DVD sau de imbracaminte la preturi foarte mici (produse in strainatate) este o slaba compensatie pentru un loc de munca nesigur, de mic interes si prost platit. Bineinteles ca nu putem opri lumea, ca sa ne retragem din mareea globalizarii, ridicand bariere, ca sa ne protejam intreprinderile si locurile de munca. Acest lucru nu inseamna, insa, nici ca nu exista nimic ce am putea face, ca sa reducem impactul negativ".

Astfel, in raportul sau, TUC a solicitat premierului britanic, Tony Blair sa ia in considerare posibilitatea de a pune in vederea intreprinderilor care se muta, alocarea de fonduri care sa asigure timp de doi ani 70% din salariul lucratorilor care au ajuns in somaj din cauza lor.

Raportul TUC solicita si o mai buna pregatire profesionala pentru salariatii mai putin calificati sau mai in varsta, la fel ca si alocarea de ajutoare suplimentare pentru intreprinderile care vor sa profite de oportunitatea de a face exporturi.

Rata somajului in Marea Britanie a atins cel mai inalt nivel din ultimii sase ani, de 5,5%, adica cu 0,7% mai mult decat anul trecut. Aceste date corespund celui de-al doilea cel mai puternic progres in cadrul UE, dupa Malta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri