Creditele bancare au crescut cu 0,1% in luna martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat miercuri BCE. Imprumuturile din zona euro au inregistrat scaderi anuale incepand din luna mai 2012, scrie Mediafax.

Fata de luna februarie 2015, creditarea a inregistrat in martie o crestere de 0,2%. BCE s-a folosit de o serie de instrumente neconventionale pentru a incuraja acordarea de imprumuturi care sa alimenteze redresarea economica fragila din regiune.

"Este o politica agresiva, BCE in sfarsit readuce zona euro cel putin la un trend de crestere. Banii si creditele indica o imbunatatire a ciclului de afaceri", a declarat Holger Schmieding, economist sef la Berenberg Bank in Londra. In urma informatiei, euro este in crestere cu 0,2%, la 1,1003 dolari pe unitate.

Presedintele BCE Mario Draghi a declarat dupa sedinta de politica monetara din 15 aprilie ca tendinta de evitare a riscurilor, la nivelul bancilor, s-a atenuat.

Citeste si:

BCE a inceput sa cumpere din octombrie anul trecut obligatiuni acoperite si din noiembrie obligatiuni garantate prin active. In martie, BCE a extins programul pentru a include si obligatiuni guvernamentale. Banca centrala intentioneaza sa cumpere lunar obligatiuni in valoare de 60 de miliarde de euro pe luna, valoarea totala a programului pana in septembrie 2016 fiind de 1.100 de miliarde de euro.

BCE anticipeaza ca economia zonei euro va inregistra in acest an o crestere de 1,5%, avansul urmand sa accelereze la 2,1% in 2017, ritm nemaintalnit in regiune din 2007. Draghi a avertizat ca guvernele trebuie sa se foloseasca de oportunitate pentru a aplica reforme care sa asigure transformarea redresarii ciclice intr-una structurala.

Sursa foto: Oscity / Shutterstock.com

Sursa foto: Euro zone/Shutterstock.com