Banca Centrala a Romaniei se concentreaza asupra "educatiei financiare in perioada de criza si pregatirii tarii pentru adoptarea (monedei) euro", a declarat profesoara Tatiana Hubenova de la Academia Bulgara de Stiinte pentru cotidianul Sega. Romania a parcurs deja etape ale unei armonizari mai mari cu exigentele aderarii la Uniunea bancara europeana, apreciaza experta, scrie Mediafax.

De asemenea, Romania a inregistrat rezultate bune in privinta stabilitatii monetare si educatiei financiare, a adaugat ea. Romania si-a stabilit ca obiectiv sa adere la zona euro in 2020. Guvernul bulgar si-a exprimat de asemenea dorinta de a intra in "camera de asteptare" a zonei euro.

Bulgaria indeplinea, in urma cu mai multi ani, criteriile tehnice de aderare la zona euro, si anume un deficit bugetar sub 3%, inflatia sub 2% si raportul indatorare-PIB sub 60%. Insa Uniunea Europeana solicita, in plus, inclusiv Sofiei, educatie financiara. Iar in ceea ce priveste criteriile tehnice, in prezent Bulgaria nu-l respecta pe cel referitor la deficitul bugetar, care depaseste 3%, potrivit site-ului.

Sursa foto: Bulgaria/ Shutterstock.