Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis a reluat tema restructurarii datoriei publice a Greciei care, daca ar fi acceptata de creditorii internationali, ar face ca tara sa nu aiba nevoie de un nou program de sustinere financiara, relateaza Kathimerini.

Autoritatile de la Atena au reluat in aceasta saptamana negocierile cu creditorii, pentru deblocarea restului de 7,2 miliarde de euro la care Grecia mai are dreptul din programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro convenit cu Uniunea Europeana si FMI. Analisti considera insa ca si in cazul in care va obtine ultima transa de ajutor, Grecia ar putea fi nevoita sa obtina un nou program de salvare. In opinia lui Varoufakis, este posibil ca Grecia sa nu mai aiba nevoie de un astfel de program, scrie Mediafax.

"Una dintre conditii este o restructurare importanta a datoriei" a afirmat ministrul de Finante intr-un interviu acordat publicatiei elene Efimerida ton Sindakton. Guvernul partidului de extrema stanga Syriza a venit la putere in ianuarie cu promisiunea de a negocia restructurarea datoriei publice. Creditorii tarii, respectiv Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI, au reitereat insa ca restructurarea datoriilor Greciei este imposibila. Varoufakis, al carui stil de negociere i-a iritat pe omologii sai europeni, a avertizat si ca "daca zona euro nu se va schimba va muri".

El a adaugat ca nicio tara, nu numai Grecia, nu ar fi trebuit sa intre intr-un sistem monetar comun atat de subred. "Una este sa spui ca nu ar fi trebuit sa intram in zona euro si alta sa spui ca trebuie sa iesi, pentru ca o retragere in acest moment ar duce la o situatie negativa imprevizibila", a aratat Varoufakis. Intrebat despre insultele care i-ar fi fost adresate la intalnirea ministrilor de Finante din zona euro din 24 aprilie, de la Riga, Varoufakis a negat ca acestea ar fi avut loc. Presa a relatat ca omologii sai l-au numit ca fiind un jucator, amator si aventurier.

"Ar fi fost niste insulte grele daca ar fi fost exprimate, dar nu au fost", a spus oficialul elen. Varoufakis a fost inlocuit in aceasta saptamana de la conducerea echipei de negociatori ai Greciei pentru deblocarea programului de salvare, dupa trei luni de discutii fara rezultat si o reuniune cu omologii din zona euro incheiata in dezacord. Coordonarea discutiilor cu creditorii internationali a fost incredintata secretarului de stat in Ministerul de Finante Euclid Tsakalotos, iar rolul lui Varoufakis se va limita la conducerea negocierilor politice cu statele din zona euro si FMI.

Autoritatile elene au dificultati sa plateasca salariile si pensiilor, iar pe 12 mai trebuie sa achite FMI o rata de aproape 1 miliard de euro. In cazul in care negocierile nu vor duce la deblocarea fondurilor ramase din programul de salvare, Grecia risca intrarea in incapacitate de plata si o posibila iesire din zona euro. Expertii tehnici ai Eurogroup si reprezentantii Greciei continua discutiile, pentru a elimina diferentele de opinie referitoare la reformele cerute de Bruxelles si FMI.

Sursa foto: Steagul Greciei/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri