"NATO si autoritatile militare din Rusia mentin legaturi de comunicare. Comandantul Suprem NATO pentru Europa si presedintele Comitetului Militar NATO au primit permisiunea de a-i contacta pe colegii lor rusi", au declarat surse de la Alianta Nord-Atlantica citate de FAZ. Canalele de comunicatie sunt in continuare deschise si este necesar sa fie testate in mod regulat, a adaugat sursa citata. Contactata de ziar, Alianta Nord-Atlantica nu a precizat cand a fost activat sistemul, scrie Mediafax.

Insa o sursa din cadrul unei delegatii nationale a declarat pentru FAZ ca partea rusa a primit deja numerele de telefon. Operatiunea a fost clasata "secreta", adauga publicatia. Ea are la baza o initiativa a ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier (SPD), care a sugerat, in decembrie, reintroducerea unui serviciu pentru urgente, avand in vedere tensiunile legate de conflictul din Ucraina.

Moscova si-a intensificat in ultima perioada zborurile unor bombardiere cu raza lunga de actiune, care pot fi inarmate nuclear. Pilotii NATO au efectuat numai anul trecut 400 de misiuni de interceptare a unor avioane militare rusesti, in apropierea spatiului aerian al Aliantei Nord-Atlantice, care zburau cu transpondorul oprit si/sau fara sa comunice planuri de zbor controlorilor de trafic aerian. Statele Unite si Rusia au creat, dupa criza rachetelor din Cuba, in 1962, o legatura telegrafica permanenta intre fortele lor armate, cunoscuta sub numele "telefonul rosu".