Cel de-al doilea producator mondial de ciment planuieste sa vanda 85% din participatiunea majoritara la Holcim South Africa companiei Black Economic Empowerment Consortium, pentru suma de 1,2 miliarde de franci elvetieni (974 milioane de dolari), a declarat joi compania.

Legea din Africa de Sud prevede ca Holcim la fel ca si restul firmelor de minerit sau producatoare de ciment sunt nevoite sa vanda o parte din afacere unei organizatii tip Black Economic Empowerment Consortium, dar Holcim a precizat ca nu a fost fortata sa vanda participatiunea la un pret mai mic decat cel normal. Aceasta operatiune nu reprezinta o surpriza, venind la putin timp dupa ce Lafarge, concurent direct al Holcim, a vandut, in luna iulie, o parte din operatiunile sale de minerit si productie din Africa de Sud, analistii fiind de parere, la fel ca si in cazul Holcim, ca pretul oferit a fost unul corect.

Profiturile nete ale firmei elvetiene a crescut cu 44% pana la nivelul de 1,088 miliarde de franci - majorare venind pe fondul unor achizitii si preturi bune la produsele proprii - anul trecut aceasta cifra fiind de 757 milioane. Rezultatele bune obtinute de Holcim sunt dublate de cele ale principalului sau rival, firma franceza Lafarge, care a inregistrat o crestere a profiturilor nete de 53 % pe primul semestru.

O serie de achizitii au ajutat firma elvetiana sa isi majoreze nivelul vanzarilor cu 38% pana la 10,9 miliarde de franci si Holcim a declarat ca estimeaza ca preturile produselor sale sa ramana stabile. "Preturile vor ramane stabile, chiar si acolo unde tocmai le-am majorat, ca de exemplu in SUA, si impactul acestei strategii va fi observat in al doilea semestru", a declarat, preluat de NewsIn, reprezentantul firmei, Markus Akermann.

In ianuarie, Holcim a cumparat o participatiune de 14,8% din firma indiana Gujarat Ambuja Cements Ltd - al treilea producator de ciment al tarii - intarindu-si prezenta in economia ce progreseaza rapid a Indiei. in 2005, grupul a cumparat grupul britanic producator de materiale de constructie Aggregate Industries pentru 1,8 miliarde de lire sterline, diversificandu-si oferta prin introducerea asfaltului si cimentului deja amestecat.