Rubla ruseasca cucereste noi teritorii in fostele republici sovietice, inclusiv in Ucraina, unde acordul de incetare a focului cu separatistii pro-rusi din estul tarii asigura un calm relativ intre partile beligerante, transmite Bloomberg.

In Donetsk, cel mai mare oras din zona de conflict, supermarketurile au deschis case separate pentru platile in ruble, pentru a servi luptatorii imbracati in uniforme de camuflaj care stau la cozi alaturi de pensionari. Pretul biletelor pentru autobuze si tramvaie poate fi convertit din grivne in ruble, in timp ce vanzatorii din benzinarii sunt platiti in ruble, moneda folosita de rebeli pentru plata alimentarii cu carburant a jeepurilor blindate, scrie Mediafax.

"Nu sunt probleme in magazine, toate accepta ruble. Nu pot da intotdeauna rest, dar ofera in schimb guma de mestecat sau brichete", a declarat Natalia, o coafeza de 36 de ani.

Utilizarea tot mai mare a rublei arata cum regiunile in conflict scapa tot mai mult de sub controlul guvernului, chiar daca acordul de pace convenit de Germania, Franta si Rusia prevede ca Ucraina, tara cu peste 40 de milioane de locuitori, sa ramana intreaga.

Reprezentantii separatistilor nu au planuri clare referitoare la moneda, iar cazurile precedente din foste republici sovietice, din Georgia si pana in Moldova, arata ca astfel de situatii pot contribui la succesul separatistilor pro-rusi.

"Utilizarea tot mai mare a rublei este un nou semn ca Rusia va pastra controlul de facto asupra teritoriului in disputa si a separatistilor. Daca partile vor respecta actualul armistitiu, ceea ce este improbabil, atunci vor fi folosite atat grivna cat si rubla. Daca nu, va fi folosita doar rubla", a spus Cliff Kupchan, presedintele Eurasia Group, la New York.

Regiunile separatiste Abhazia si Osetia de Sud din Georgia, unde Rusia a sprijinit ani de zile separatistii, folosesc in principal rubla. Enclava separatista Transnistria din Republica Moldova a introdus o rubla proprie, dupa conflictul cu autoritatile de la Chisinau in care a beneficiat de sprijinul Rusiei.

Rusia a introdus rubla in Crimeea la scurt timp dupa anexarea peninsulei care apartinea Ucrainei, in martie anul trecut. Ucraina este singura regiune din lume unde deprecierea cu 46% a rublei fata de dolar nu i-a scazut atractivitatea, luand in considerare ca grivna a pierdut la randul ei 48% din valoare. In acest an rubla si-a revenit partial.

Rubla a fost bine primita la Donetk, unde majoritatea magazinelor si companiilor o accepta, in timp ce grivna nu mai este disponibila la bancomate in teritoriile controlate de rebeli, astfel ca oamenii sunt nevoiti sa mearga in alte parti ale Ucrainei pentru a retrage bani.

Prabusirea grivenei, amplificata de restrictiile de calatorie impuse de guvernul de la Kiev, este unul dintre motivele pentru care este nevoie de un nou regim valutar, considera Andrei Purgin, lider al auto-proclamatei Republici a Poporului din Donetk. Rublele contribuie si la cresterea cererii de produse rusesti, a aratat el.

"Vedem cum produsele rusesti le inlocuiesc pe cele ucrainene, in magazinele din Donetk. Dar grivna nu va disparea complet, din cauza legaturilor regionale. Oamenii circula", a spus Purgin. Banca centrala din Rusia a refuzat sa comenteze informatiile despre utilizarea rublei in estul Ucrainei.

Un alt semn al increderii rebelilor in moneda ruseasca este faptul ca au inceput sa plateasca pensiile in ruble, dupa ce conflictul militar a dus la taierea fondurilor de catre guvernul de la Kiev. In alta regiune separatista, Republica Poporului din Lugansk, 85% dintre plati au loc in ruble, 12% in grivne, iar restul in dolari, potrivit agentiei de presa ruse TASS.

Banca centrala a Ucrainei sustine ca grivna este singura moneda legala din tara, chiar daca rubla si dolarul sunt monede acceptate in mare masura in Donetk.

Sursa foto: Ruble rusesti/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri