Centrele comerciale din regiunile separatiste Donetk si Lugansk, situate in estul Ucrainei, au inceput sa accepte moneda Rusiei, rubla, anunta surse citate de site-ul agentiei Bloomberg.

In orasul Donetk, cel mai mare din zona de conflict, supermarketurile au deschis case de marcat speciale, unde primesc ruble. De cele mai multe ori, rublele sunt utilizate de combatanti separatisti prorusi, care vin la cumparaturi in uniforme de camuflaj. Rublele pot fi folosite inclusiv pentru achizitionarea biletelor de autobuze si tramvaie, dar si la statiile de alimentare cu carburanti, scrie Mediafax.

"Nu sunt probleme la magazine, se accepta rublele", afirma Natalia, o femeie de 36 de ani din Donetk. "Folosirea din ce in ce mai frecventa a rublei este un alt semnal ca Rusia intentioneaza sa mentina suveranitate de facto asupra teritoriilor aflate sub control separatist", explica Cliff Kupchan, directorul Institutului Eurasia Group, cu sediul in New York.

"Daca partile beligerante vor respecta armistitiul, ceea ce este improbabil, poate se vor utiliza atat hrivna, cat si rubla. In caz contrar, va ramane doar rubla", apreciaza expertul. Conflictul separatist din estul Ucrainei, izbucnit in martie 2014, s-a soldat pana acum cu cel putin 6.200 de morti. Un armistitiu este in vigoare incepand din 25 februarie 2015.

Citeste si:
Iranul confirma: DOUA rachete au fost trase in avionul ucrainean
Iranul confirma: DOUA rachete...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Lidl vrea sa testeze colectarea si reciclarea uleiului in magazine