"Comisia Europeana a considerat, in raspunsul sau preliminar, ca aceste conditii, impuse de catre Comisia Nationala spaniola a Energiei (CNE) in data de 27 iulie, incalca legile europene privind libera circulatie a capitalului si libertatea de pozitionare pe o piata democratica", au explicat, citat de NewsIn, reprezentantii serviciilor europene ale concurentei. Oficialii de la Bruxelles au solicitat, in data de 3 august, "lamuriri" asupra deciziei luate de catre CNE cu privire la fuziunea companiilor E.ON si Endesa.

Operatorul energetic spaniol (CNE) si-a dat acordul referitor la oferta publica de cumparare a Endesa de catre E.ON, invocand, pe de alta parte, "riscurile majore, pentru activitatea publica, pe care le reprezinta activele nucleare" si a cerut grupului EON sa vanda centrala nucleara Asco 1, detinuta, in intregime, de Endesa si, de asemenea, sa cedeze gestionarea celorlalte centrale nucleare, care, in prezent, se afla, partial, sub controlul gigantului german.

CNE a mai impus E.ON si renuntarea la centralele termice pe baza de carbune produs in Spania si sa respecte planul de investitii al grupului, prevazut pentru perioada 2002-2011, referitor, in special, la infrastructura de transport a gazului.

Operatorul spaniol a cerut, in egala masura, companiei germane, sa cedeze activele Endesa, din zonele extrapeninsulare, arhipelagul Balear, insulele Canare si enclavele Ceuta si Melilla, din nordul Marocului. Reprezentantii CNE au mai declarat ca E.ON va trebui sa garanteze aprovizionarea pietei spaniole, cu cel putin cantitatea anuala prevazuta in planul de aprovizionare pentru gaz natural, care a fost conceput, pentru CNE de catre reprezentantii Endesa.

E.ON a anuntat, la inceputul lunii august, ca a decis sa inainteze o plangere Ministerului spaniol al Industriei, pentru a contesta conditia de cedare a activelor.