Seductia sau persuadarea unei persoane astfel incat sa cedeze "avansurilor" tale, nu este utilizata doar in ideea unui interes in dragoste. Influentandu-i pe altii reprezinta o modalitate de a obtine locuri de munca sau promovari in functie, a castiga negocieri, pentru a vinde produse sau sa obtii notorietate.

In cartea "The Art of Seduction" (Arta seductiei), autorul Robert Greene isi propune sa exploreze tacticile nemiloase utilizate de unii dintre cele mai mari "inselatori" oameni din istorie, de la Cleopatra la Casanova. Business Insider a sumarizat o serie reguli simple in arta seductiei, adaptandu-le la situatii care pot sa apara de-a lungul carierei profesionale.

1. Alege-ti corect "victima"

"Tinta" influentei tale poate fi un manager responsabil cu angajarile, un potential client sau un sef care te poate promova. El sau ea ar trebui sa fie cineva "pentru care puteti umple un gol", spune Robert Greene. Nu incercati sa obtineti mai mult de la cei care sunt prea dornici sa va faca pe plac, pentru ca de obicei acestia cauta sa obtina ceva in schimb. Mai degraba, trebuie cautati cei care ofera "informatii" subtile, cum ar fi timiditatea in prezenta ta, deoarece acestea sunt deschise la influenta.

2. Creeaza un fals sentiment de securitate

Daca vrei sa relationezi cu un executiv influent sau cu un potential client, de exemplu, risti sa-i fortezi sa intre in defensiva, daca ii abordezi si le soliciti imediat ceva anume. Inainte de a face o propunere, mai bine ajungi la ei prin intermediul unei terte persoane, sau dezvolta o relatie neutra si prietenoasa inainte de a o lega de afaceri.

3. Trimite semnale mixte

Odata ce ai "prins" persoana respectiva, adopta un "aer" de mister pentru a mentine activ interesul persoanei respective. Cand intalnesti pe cineva cu o retea profesionala care doresti sa o accesezi, de exemplu, incearca sa pari intelectual si sofisticat, dar arunca un comentariu sarcastic sau doua care sa adauge profunzime caracterului tau.

4. Creeaza o necesitate - ce starneste anxietate si nemultumire

Oamenii nu pot fi sedusi daca sunt multumiti. Trebuie sa te vinzi prin a ilustra modalitatile in care cealalta este deficienta in anumite aspecte si apoi dezvaluie ce poti face pentru a elimina acest deficit. De exemplu, pentru o afacere, poti ilustra modul in care se irosesc banii si apoi cateva schimbari care ar putea transforma compania. Formeaza o falsa nevoie - senzatia ca anumite probleme nu pot fi rezolvate decat cu ajutorul tau va face ca persoana tinta sa devina oarecum dependenta de tine.

Sursa foto: Shutterstock

5. Fii un maestru al insinuarilor

Daca esti prea simplu si direct cu oamenii pe care incerci sa-i influentezi, ii poti indeparta sau face chiar sa se intoarca impotriva ta. Cel mai bun mod de a face oamenii sa lucreze in favoarea ta, este de a "arunca" indicii subtile de-a lungul timpului, fara insa de a dezvalui adevaratele tale intentii. In acest fel, persoana tinta va avea impresia ca actioneaza dupa propria initiativa. Incearca sa lansezi discret sugestii sau idei la care sa se gandeasca ulterior. Strecoara-le insa in discutii care la prima vedere par banale.

6. Creeaza tentatia

Determina care este principala slabiciune a tintei tale si incearca sa o exploatezi. Gaseste un ideal pe care aceasta persoana incearca sa-l obtina si "indica faptul ca o poti directiona catre acesta", scrie Robert Greene. Fii totusi discret si ai grija ca totul sa para ca vine natural. Cleopatra a fost capabila sa-si mentina puterea dupa ce i-a sedus atat pe Iulius Cezar cat si Marc Antoniu.

7. Mentine un anumit grad de suspans

Daca o persoana stie deja la ce sa se astepte din parte ta, lupti pentru o cauza pierduta. Surprinde-ti victima si nu fi previzibil/a!

8. Foloseste cuvinte sau sintagme care intriga

Nimic nu functioneaza mai bine atunci cand vrei sa faci pe cineva sa te asculte decat rostirea unor cuvinte "cheie". Dupa ce i-ai captat atentia, vorbeste-i in asa fel incat sa-i starnesti emotii, promite-i diverse lucruri si fa-i complimente. Daca tii o prezentare, de exemplu, impinge publicul pe partea ta spunandu-i ceea ce ar vrea sa auda.

9. Dezarmeaza prin slabiciune si vulnerabilitate

In loc sa iti coplesesti tinta, mai bine iti lasi vanitatea deoparte si comunica modul in care cealalta parte se afla intr-o pozitie dominanta, chiar daca nu este exact adevarat. Nu vei avansa in ierarhia din companie daca pari arogant in fata superiorilor tai.

10. Stapaneste arta miscarilor indraznete

Cand persoana tinta a demonstrat ca este cu siguranta interesata de tine, poti face o mutare ofensiva finala, evidentiind "pe fata" obiectivul vizat. Incheie cu un final natural si indraznet, mai degraba, decat unul stangaci sau timid, evitand din discutie ceea ce vrei cu adevarat. Arata pur si simplu modul in care te potrivesti cel mai bine pentru compania la care aplici; spune clientului ca are nevoie de serviciile tale pentru a invinge concurenta.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri