In aceasta toamna, NATO va efectua exercitii militare comune cu Ucraina, a anuntat la Antalya, in Turcia, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relateaza agentia rusa Sputnik in pagina electronica.

"Ucraina va participa, de asemenea, la exercitii comune cu NATO in aceasta toamna. Parteneriatul nostru este puternic si continua sa evolueze", a anuntat Jens Stoltenberg in timpul unei reuniuni cu ministrii de Externe ai statelor membre NATO, potrivit Mediafax.

Aceste exercitii militare se vor numi Raspunsul Sud. Ministrii de Externe ai Aliantei s-au reunit la Antalya cu scopul de a consolida securitatea colectiva in contextul noilor provocari internationale.

Armata Ucrainei, la standardele NATO in doi ani

Fondurile fiduciare create de NATO la Summitul din Tara Galilor, in septembrie 2014, urmeaza sa aduca fortele armate ucrainene la standardele Aliantei Nord-Atlantice in doi ani, potrivit unei surse din cadrul blocului militar occidental citate de catre Interfax Ucraina in pagina electronica.

Potrivit sursei citate, trei dintre cele cinci fonduri - programe finantate de catre comitete de state NATO menite sa ajute la reformarea Ucrainei si la modernizarea capacitatilor Apararii ucrainene - sunt prevazute sa se desfsoare pe o perioada de doi ani, unul va dura trei ani, iar celalalt va fi realizat in 2015.

Fondul Fiduciar NATO-Ucraina pentru Managementul carierei militare (de trei ani) a fost creat pentru a ajuta tranzitia militarilor din cadrul Ministerului Apararii de la viata militara la cea civila, prin organizarea unor consultari, seminarii si impartasirea experientei statelor membre ale Aliantei. Principalul contributor este Norvegia, care administreaza fondul.

Fondul pentru Logistica si Standardizare (care urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul lui 2015) are scopul sa ajute Kievul sa-si reformeze sistemul logistic militar si sa-l aduca la standardele NATO. Cehia, Olanda si Polonia sunt principalii contributori, iar Alianta Nord-Atlantica administreaza programul.

Fondul Fiduciar NATO-Ucraina pentru Aparare Cibernetica urmeaza sa fie finalizat in doi ani. Programul are scopul sa ajute Ucraina sa-si dezvolte capacitatile tehnice in vederea contracararii amenintarilor cibernetice. In funcntie de banii disponibili, asistenta poate include infiintarea unui Centru pentru Managementul Incidentelor (IMC) - cu misiunea de a monitoriza incidente in domeniul securitatii cibernetice - si a unor laboratoare de investigare a acestui tip de incidente. Romania este contributorul fondului si va actiona prin intermediul companiei RASIROM R.A.

Fondul pentru Comanda, Control, Comunicatii si Computere (C4) este menit sa ajute Ucraina sa-si modernizeze structurile si capabilitatile C4 si sa faciliteze interoperabilitatea acestora cu Alianta in vederea consolidarii capacitatii Ucrainei de a-si furniza singura securitatea si de a contribui la exercitiile si operatiunile conduse de NATO. In functie de banii disponibili si prioritatea zonelor de asistenta - care urmeaza sa fie identificate printr-un studiu de fezabilitate -, asistenta practica poate include evaluarea, introducerea si implementarea unei retele C4 cu o arhitectura moderna, procurarea de echipament C4, achizitia de Servicii de Comunicatii si Informatii (CIS) moderne si tehnologii si furnizarea formarii CIS asociate. Canada, Germania si Marea Britanie sunt principalii contributori.

In plus, in doi ani Fondul pentru Reabilitare Medicala urmeaza sa asigure servicii de reabilitare adecvate pentru personalul militar ucrainean si echiparea adecvata a centrelor medicale ucrainene in vederea furnizarii acestor servicii. In functie de banii disponibili, programul poate include sprijin medical direct, terapie fizica si psihologica pentru pacienti, construirea, renovarea, remobilarea si echiparea instalatiilor medicale ucrainene si furnizarea unei formari de tip vocational in vederea dezvoltarii unui personal medical specializat. Bulgaria este principalul contributor al acestui program.

Sursa foto: Militari din Ucraina/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri