Uniunea Europeana si Elvetia au semnat miercuri un acord istoric privind transparenta in domeniul fiscal, care va imbunatati semnificativ lupta cu evaziunea prin eliminarea secretului bancar, partile semnatare urmand sa faca schimb automat de informatii despre conturile rezidentilor, din 2018, scrie

Mediafax

.

Acordul pune capat secretului bancar pentru rezidentii Uniunii Europene si va impiedica evazionistii sa ascunda fonduri nedeclarate in conturi din Elvetia, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Acordul a fost semnat de comisarul pentru Economie Pierre Moscovici, Janis Reirs, ministrul de Finante din Letonia, tara care detine presedintia prin rotatie a UE, si de secretarul de stat pentru Finante Internationale din Elvetia, Jacques de Watteville.

"Acordul de astazi semnaleaza o noua era a transparentei fiscale si de cooperare intre UE si Elvetia, este o noua lovitura data evazionistilor, un nou pas spre fiscalitate corecta in Europa. UE a deschis calea catre schimbul automat de informatii, in speranta ca si alti parteneri internationali o vor urma. Acest acord este dovada ca ambitia si determinarea UE pot da rezultate", a declarat Moscovici.

Schimbul automat de informatii este considerat unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru combaterea evaziunii fiscale, oferind autoritatilor informatii esentiale despre veniturile din strainatate ale persoanelor, pentru a putea evalua si colecta taxele aferente.

Potrivit acordului dintre UE si Elvetia, statele membre vor primi, anual, numele, adresele, datele de identificare fiscala si datele de nastere ale persoanelor cu conturi in Elvetia, precum si alte informatii despre situatia lor financiara, se arata in comunicat.

Noul acord corespunde cu regulile sporite de transparenta convenite anul trecut de statele membre UE, precum si cu noile standarde ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica si ale G20, privind schimbul automat de informatii. Comisia Europeana finalizeaza in prezent negocierile pentru acorduri similare cu Andora, Liechtenstein, Monaco si San Marino, care ar urma sa fie semnate pana la sfarsitul acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri