Paritatea puterii de cumparare (PPC) este o metoda folosita pentru a calcula o rata de schimb alternativa intre monedele a doua tari. PPC-ul masoara puterea de cumparare a unei monede, intr-o unitate de masura internationala (de regula, dolari), deoarece bunurile si serviciile au preturi diferite in unele tari comparativ cu altele. Astfel, se poate estima corect si rata inflatiei.

Utilizand informatiile cu privire la cursul de schimb al bunurilor si serviciilor pe piata neagra, colectate de Cato Institute pe parcursul anului trecut, rata actuala a inflatiei anuale din Venezuela ar fi 510%, scrie Foundation for Economic Education. Aceasta este cea mai mare rata din lume, mult peste a doua cea mai mare rata, prezenta in Siria, care se ridica la 84%.

Venezuela nu a cunoscut intotdeauna o inflatie galopanta. Din 1950 si pana prin anul 1979, rata inflatiei medie anuala din Venezuela a ramas la nivel de o singura cifra. Doar incepand cu anii '80, Venezuela a avut inflatie de doua cifre, iar dupa ani '90 a depasit media tarilor din America Latina. Astazi, Venezuela este lider global in ceea ce priveste rata inflatiei.

Sursa foto: Venezuela / Shutterstock