Scandalul din jurul Federatiei International de Fotbal - FIFA reprezinta o amenintare din punct de vedere al imaginii comerciale pentru o serie de branduri in valoare totala de peste 100 de miliarde de dolari, precum Coca-Cola, Adidas, Budweiser sau Visa, care au ales sa-si asocieze numele cu cel mai urmarit sport al plenetei - fotbalul, arata Foxsports.com.au.

Aceste branduri comerciale, care sponsorizeaza FIFA cu zeci de miliarde de dolari anual, pun presiune pe federatia internationala de fotbal de a scapa de acuzatiile de coruptie care ameninta fotbalul la nivel global. Sponsori, precum Coca-Cola, Adidas, McDonald’s, Budweiser sau Visa platesc sute de milioane de dolari pentru a-si asocia brandurile cu FIFA, in campanii de publicitate destinate audientei globale, pe care fotbalul si o atrage.

Opinia sponsorilor nu reprezinta ceva ce FIFA poate ignora, in conditiile in care aceste branduri aduc aproape o treime din veniturile sale. Ultimele date arata ca organizatia a generat venituri de 5,7 miliarde dolari in perioada 2011-2014, care cuprinde si Cupa Mondiala din Brazilia. Sponsorii si partenerii comerciali au contribuit aproape cu 1,6 miliarde dolari.

Si marca proprie FIFA are de suferit in urma acestui scandal, in contextul in care a suferit deja o pierdere de 500 milioane dolari, din punct de vedere al valorii brandului, in ultimele zile singur, potrivit firmei britanice de consultanta Brand Finance. Aceeasi firma a estimat valoarea totala a brandurilor care sposorizeaza FIFA la peste 100 miliarde de dolari.

Visa spune, de altfel, ca isi va retrage sponsorizarea in cazul in care problemele etice ale FIFA nu vor fi rezolvate. "Dezamagirea noastra si ingrijorarea cu privire la situatia din jurul FIFA sunt "profunde", a declarat compania intr-un comunicat, adaugand ca se asteapta ca organizatia de fotbal sa se reconstruiasca pe baza unor "practici etice puternice". "In cazul in care FIFA nu va face acest lucru, i-am informat ca ne vom retrage sponsorizarea", a mai declarat Visa in comunicat.

La randul sau, Coca-Cola, care plateste o suma estimata la 30 milioane de dolari pe an, pentru a fi unul dintre cei cinci parteneri oficiali ai FIFA, a emis o mustrare publica cu privire la organizatie.

FIFA, coruptie la nivel inalt

Justitia americana a pus sub acuzare 14 persoane, printre care doi vicepresedinti FIFA si sapte oficiali, in cazul de coruptie in care au fost efectuate, miercuri, arestari la Zurich.

Sapte oficiali ai forului mondial au fost retinuti, miercuri, la Zurich, la solicitarea Departamentului de Justitie al SUA, in legatura cu fapte de coruptie: Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepresedinte al FIFA si presedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, insarcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), atasat la cabinetul presedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepresedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, si José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.

Oficiul Federal de Justitie din Elvetia a precizat ca persoanele retinute sunt cercetate pentru luare de mita si primirea de alte foloase, de la inceputul anilor 1990 si pana in prezent, totalizand peste 100 de milioane de dolari. Actiunile lor ilegale ar avea legatura cu unele turnee de fotbal din America Latina.

Intr-un alt dosar, Parchetul elvetian a confiscat, tot miercuri, documente electronice de la sediul FIFA din Zurich, in cadrul urmaririi penale incepute cu privire la fapte, pentru "spalare de bani si management defectuos", in procesul de atribuire a organizarii Cupei Mondiale, editiile din 2018 si 2022.
Actualul presedinte al FIFA, Joseph Blatter, si printul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidati ramasi in cursa pentru sefia forului mondial. Joseph Blatter, in varsta de 79 de ani, se afla la al patrulea mandat de presedinte al FIFA, for pe care il conduce din 1998.

dean bertoncelj / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri