Oficialii Greciei si creditorii institutionali din Uniunea Europeana si FMI negociaza de patru luni un acord referitor la reformele necesare, statul elen riscand sa intre in incapacitate de plata daca nu reuseste deblocarea programului de finantare de 240 de miliarde de euro, din care mai are de primit 7,2 miliarde de euro, relateaza Mediafax.

Grecia trebuie sa plateasca FMI in luna iunie datorii scadente de 1,6 miliarde de euro, din care 312 milioane de euro pe 5 iunie. Actualul program de sustinere al Greciei se incheie pe 30 iunie. "Credem ca putem si trebuie sa avem o solutie si un acord in aceasta saptamana. Unele parti ale programului nostru ar putea fi amanate cu sase luni sau poate cu un an, astfel incat sa existe un echilibru", a spus Voutsis, care nu este implicat in discutiile cu creditorii, la televiziunea Skai.

El nu a dat detalii referitoare la ce parti ale programului anti-austeritate ar putea fi amanate, dar comentariile sale sugereaza o disponibilitate mai mare pentru compromis. Premierul Alexis Tsipar a castigat puterea in ianuarie cu promisiunea ca va pune capat austeritatii cu masuri precum reintregirea salariului minim si acordarea de drepturi de negocieri colective angajatilor.

Citeste si:

Guvernul a anuntat in aceasta saptamana ca spera ca acordul poate fi incheiat pana duminica, dar creditorii internationali s-au aratat mai putin optimisti, citand opozitia oficialilor eleni fata de reformele legate de pensii si legislatia muncii, care sunt conditii pentru deblocarea ajutorului financiar. Voutsis a spus ca liderii eleni si partenerii lor sunt de acord in privinta anumitor subiecte, cum ar fi obtinerea unui excedent al bugetului primar in primii doi ani. Exista insa dezacorduri referitoare la taxa pe vanzari, oficialii greci dorind ca majorarea TVA sa nu afecteze persoanele cu venituri scazute.

Blocajul negocierilor a umbrit reuniunea G7 care a avut loc la Dresda, Germania, in aceasta saptamana. Statele Unite au avertizat vineri asupra riscului unui "accident" in economia mondiala, daca Grecia si creditorii sai nu reusesc sa evite intrarea in default a statului elen.

Ministrul grec al Economiei, George Stathakis, a afirmat intr-un interviu acordat sambata publicatiei Realnews ca Atena nu are un plan alternativ. "Ideea unui plan B nu exista. Tara noastra are nevoie sa ramana in zona euro, dar intr-un program de ajutor mai bine organizat", a spus ministrul. El si-a exprimat increderea ca se va ajunge la un acord pentru ca, in caz contrar, mai ales Grecia, dar si Uniunea Europeana vor intra "in ape necunoscute si nimeni nu vrea acest lucru".