In fata unei rate de crestere economica intr-o continua incetinire, a cresterii costurilor salariale si a unei competitii in crestere pe alte piete emergente, liderii chinezi au cautat noi modalitati de a face un "upgrade" sectorului de productie al tarii - o industrie cheie care a condus in mare masura la cresterea economica a Chinei din ultimii trei decenii, arata Deutsche Welle.

Si se pare ca aceste eforturi au dat pana acum rezultate majore: guvernul chinez a lansat recent programul "Made in China 2025", compus dintr-o strategie nationala de impact conceputa pentru a spori competitivitatea in acest sector, prin automatizare si imbunatatirea generala a tehnologiei. Este parte a unei viziuni chineze despre o economie bazata mai putin de exporturi si investitii si mai mult pe servicii si productia industriala inteligenta.

Strategia, care se intinde pe o perioada de 10 ani, implica mutarea economiei chineze de la productia prin forta de munca intensiva si valoare adaugata redusa catre una total opusa, performanta, ceea ce include planuri de imbunatatire a inovarii, sa integreze tehnologia si industria, consolidarea bazei industriale, ocrotirea marcilor din China si productia verde.

China tinteste, de asemenea, progrese in 10 industrii-cheie prin care urmareste sa devina un lider global in viitor, precum tehnologia informatiei, robotica, industria aerospatiala, cai ferate si vehicule electrice. Pentru a realiza acest lucru, liderii de la Beijing doresc sa continue tendinta de inovare regizata de catre stat, urmand sa stabileasca 15 de centre de inovare in productie pana in 2020, care vor fi extinse la 40 pana in 2025.

Citeste si:

In spatele acestei noi viziuni sta viziunea liderilor chinezi care au realizat ca tara are nevoie de a transforma industria pentru a putea sa tina pasul sau sa ramana inaintea altor tari. Unele industrii cu salarii mici, care au fost pana acum importante pentru sectorul de productie din China in ultimele decenii - cum ar fi cea de textile low-cost si de asamblare electronica de baza - au inceput sa rasara masiv in Cambodgia, Vietnam si Bangladesh.

Ca urmare, noile masuri reflecta presiunile concurentiale in crestere pentru industria chineza, propagata de alte piete emergente din Asia, din cauza cresterii costurilor salariale in China, mai scrie Deutsche Welle.

cdrin / Shutterstock.com