Banca ruseasca de stat Vneshtorgbank (VTB) a cumparat o participatiune de 5% din firma europeana de aeronautica EADS, responsabila cu constructia avioanelor Airbus, potrivit NewsIn care citeaza cotidianul de afaceri Vedomosti

Citand surse din cadrul bancii precum si oficiali guvernamentali, cotidianul a mentionat ca fosta banca sovietica de comert exterior, care momentan este ce-a de-a doua banca ruseasca, a cheltuit in jur de un miliard de dolari pentru a achizitiona actiuni EADS de pe piata. Oficiali de la cele doua companii nu au fost disponibili pentru a comenta situatia.

Firma EADS, principalul constructor european de aeronave, este decis sa isi continue expansinea in Rusia, unde se afla in concurenta directa cu rivala Boeing pentru obtinerea contractului de reinnoire a flotei imbatranite a transportatorului aerian rus Aeroflot.

Raportul cotidianului Vedomosti vine pe fondul intentiei oficialitatilor rusesti de a relaxa legislatia privind investitiile straine in proiecte de aviatie comerciala pentru a permite firmelor straine sa detina participatiuni de pana la 49%. Momentan, aceasta cota este de maxim 25%. Acest plan este in directa legatura cu strategia guvernamentala de a acapara controlul asupra sectoarelor strategice ale industriei si apoi sa ofere investitorilor straini participatiuni minoritare.

Firma EADS va deveni principalul partener strain in firma ruseasca nou-creata Russian United Aircraft Corporation, un proiect al Kremlinului pentru a consolida controlul de stat asupra industriei constructoare de aeronave, precum si pentru a uni, sub un singur nume, toti constructorii rusi de avioane, dupa ce a cumparat o participatiune de 10% din compania particulara constructoare de avioane de lupta Irkut. Firma Irkut, una din cele doua firme care produc avioanele de vanatoare Sukhoi, va furniza o parte importanta din echipa de administratie a companiei Unified Aircraft, conform analistilor


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »