Datele personale apartinand unui numar de patru milioane de fosti si actuali angajati federali ar putea sa fi fost accesate de catre hackeri, a anuntat joi Biroul pentru Managementul Personalului (OPM) din cadrul Guvernului american, relateaza agentia Mediafax, care citeaza CNN.

Agentia, care efectueaza anual verificarea antecedentelor personalului, a anuntat ca indeamna potentialele victime sa-si monitorizeze situatia financiara si sa solicite noi rapoarte de credit.

Oficiali americani considera ca aceasta poate fi cea mai mare bresa in retelele informatice ale Guvernului din istoria Satelor Unite.
Atacul informatic a afectat aproape fiecare agentie guvernamentala in parte, nu doar OPM si Departamentul de Securitate Interna, sustin ei.

Evaluarea continua si este posibil ca alte milioane de angajati guvernamentali sa fi fost afectati de atacul hackerilor.

Anchetatorii acuza Guvernul chinez

Anchetatorii americani cred ca urmele atacului conduc catre Guvernul chinez. Hackeri care lucreaza pentru armata chineza ar compila o baza de date uriasacu date ale americanilor, au declarat joi seara pentru CNN oficiali din cadrul serviciilor americane de informatii.

Scopul acestei baze chineze de date este neclar. The Washington Post si (WP) The Wall Street Journal (WSJ) au scris primele, joi, ca hackeri chinezi sunt autorii acestui atac informatic.

Un purtator de cuvant al Ambasadei chineze la Washington a obiectat vineri fata de acuzatiile potrivit carora Guvernul chinez s-ar putea afla in spatele acestui atac urias.

"Atacurile cibernetice intre tari sunt greu de urmarit si de aceea sursa atacurilor este dificil de identificat. Sa se sara la concluzii si sa se lanseze acuzatii ipotetice nu este responsabil, ci contraproductiv", a declarat Zhu Haiquan.

Sistemul de detactare EINSTEIN

Angajatii puterilor legislativa si judiciara, dar si personalul militar in uniforma nu au fost afectati. Puterea executiva federala are 2,7 milioane de angajati. Este neclar daca au fost afectati toti, alaturi de alti fosti angajati, sau doar o parte dintre ei.

Biroul pentru personal federal a aflat despre bresa dupa ce a inceput sa-si consolideze sistemul de aparare cibernetica. Cand au descoperit activitatea ostila, autoritatile au folosit un sistem de detectare, cunoscut sub numele de EINSTEIN, si a descoperit, in cele din urma, ca atacul a fost comis in aprilie 2015, a anuntat Departamentul pentru Securitate Interna.

O luna mai tarziu, agentia federala a aflat ca au fost compromise date sensibile.

Politia federala (FBI) ancheteaza ce a dus la aceasta bresa. "Luam toate amenintarile potentiale la adresa sistemelor public si privat in serios si vom continua sa anchetam si sa-i tragem la raspundere pe cei care constituie o amenintare in spatiul virtual", afirma FBI intr-un comunicat.
Biroul pentru personal federal a anuntat ca au fost violate "informatii de identificare personala", fara sa spuna cine ar putea fi vinovat.

Bresa "tulburatoare"

Presedintele Comisiei pentru Securitate Interna si Afaceri Guvernamentale din cadrul Senatului, republicanul Ron Johnson din Wisconsin a catalogat bresa ca "tulburatoare" si a subliniat ca este necesar ca OPM sa faca mai mult pentru securizarea informatiilor.

"Este tulburator sa aflam ca hackeri pot detine informatii personale sensibile despre un numar urias de actuali si fosti angajati federali, iar daca materialele de presa sunt corecte aceste informatii se pot afla in mana Chinei", a declarat Johnson, citat intr-un comunicat. "(Biroul) afirma ca «a depus un efort agresiv sa-si actualizeze pozitia in materie de securitate cibernetica». Este clar ca trebuie sa faca o treaba mai buna, mai ales data fiind natura sensibila a informatiilor pe care le detine"', a subliniat el.

Reprezentantul Adam Schiff din California, cel mai influent democrat in cadrul Comisiei pentru Informatii din cadrul Camerei Reprezentantilor, a declarat ca hackerii sunt una dintre "cele mai mari provocari cu care ne confruntam zilnic".

"Este clar ca o imbunatatire a bazelor noastre de date informatice si apararii acestora sunt periculos de intarziate", a spus Schiff, citat intr-un comunicat. "De aceea Camera (Reprezentantilor) a avansat in legislatia privind securitatea cibernetica, anterior, anul acesta, iar eu sper ca acest ultim incident va determina Senatul sa actioneze", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri