Angajatii din Asia au avut cel mai putin de castigat de pe urma cresterii economice a acestei regiuni, avand in vedere numarul extins al orelor de munca in raport cu salariile scazute, a estimat directorul general al Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), Juan Somavia
"Stim din experienta ca inegalitatile persistente reprezinta un factor ce favorizeaza aparitia dezechilibrelor sociale, economice si politice", a declarat preluat de NewsIn Somavia in deschiderea unei intalniri regionale de patru zile, care se desfasoara in portul sud-coreean Pusan, din sud-estul statului si care a adunat sase sute de participanti din patruzeci de tari. Juan Somavia a adaugat ca discrepanta dintre cresterea economica si crearea de noi locuri de munca influenteaza in mod negativ conditiile de munca si franeaza eforturile de reducere a saraciei.

Potrivit unui studiu al OIM, o agentie a ONU specializata pe problemele drepturilor muncii, piata muncii asiatica a cunoscut o crestere a ratei de angajare de doar 1,4%, cu toate ca economiile Asiei Pacifice au progresat cu 6,2% in 2005. Exemplul Chinei este unul relevant in acest sens, mai arata raportul citat, potrivit caruia gigantul economic asiatic a inregistrat o crestere economica de 59% in patru ani, intre 2000 si 2004 si o crestere a ratei de angajare de doar 5% in toata aceasta perioada. Potrivit reprezentantilor OIM, aceste cifre sunt cu atat mai ingrijoratoare cu cat un numar de 250 de milioane de persoane se vor afla in cautarea unui loc de munca in urmatorii zece ani, in Asia Pacifica.

Aproximativ 42 de milioane de persoane cu varstele cuprinse intre 15 si 24 de ani se afla, in acest moment, in somaj. Pe de alta parte, aproximativ un miliard de persoane traiesc cu mai putin de doi dolari pe zi, iar 330 de milioane de oameni au un venit zilnic sub un dolar, a mai relevat studiul.

In privinta orelor de munca, sase tari asiatice ocupa locurile de frunte in clasamentul statelor cu cel mai extins program de lucru, de peste cincizeci de ore pe saptamana: Bangladesh, Hong Kong, Malaezia, Coreea de Sud, Sri Lanka si Thailanda.

Singurul aspect pozitiv relevat de acest raport al OIM il constituie scaderea cu cinci milioane, in aceeasi perioada, intre 2000 si 2004, a numarului minorilor obligati sa munceasca, cu toate ca 122 de milioane de copii sunt, in continuare, angajati in mod ilegal.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri