Starea actuala a economiei Ungariei nu permite tarii sa stabileasca o data credibila de preluare a monedei euro drept moneda nationala si ar fi indicat ca termenul sa fie stabilit in a doua jumatate a anului 2008, a precizat Consiliul de Convergenta al Ungariei, conform NewsIn.

Acest consiliu, care il informeaza direct pe primul ministru ungar Ferenc Gyurcsany, a declarat ca termenul noului plan de convergenta, care va fi trimis la Bruxelles la 1 septembrie, este mai realist si fezabil, dar recentele cresteri ale taxelor afecteaza concurenta, a precizat purtatorul de cuvant al consiliului, Andras Simor, in cadrul unei conferinte de presa."In raport este prezentata o data implicita, intre anii 2011 si 2013", a declarat Simor.

Printre membrii Consiliului de Convergenta se regasesc si fostul guvernator al bancii centrale, Gyorgy Suranyi, si presedintele grupului Richter Gedeon, Erik Bogsch. Suranyi a fost informat de surse guvernamentale ca va fi viitorul guvernator al bancii centrale din Ungaria, dupa ce mandatul actualului guvernator, Zsigmond Jarai, va expira in cursul anului viitor. "Ajustarile nu vor dauna in mod ireversibil nivelul de trai dar este imposibil sa aducem economia Ungariei la nivele care i-ar permite sa inregistreze crestere economica fara a aplica masuri severe", a declarat Suranyi.

Andras Simor a adaugat ca alegerile generale din 2010 sunt unul din principalele riscuri ce ameninta momentan planul de convergenta si a facut apel la guvern sa aleaga o data cu care sunt de acord toate grupurile parlamentare. Ungaria a renuntat recent la termenul precedent de preluare a monedei euro, in 2010, pe fondul cresterii deficitului bugetar pana la 10,1% din produsul intern brut in acest an iar nivelul inflatiei se va majora datorita cresterii taxelor si preturilor. Noul plan de convergenta planuieste sa reduca pana in 2009 deficitul bugetar pana la 3,2% din PIB.