Statele Unite ignora cererea Poloniei de a-i preda versiunea completa a raportului intocmit de catre Senat, care ar putea sa clarifice acuzatii potrivit carora CIA a comis abuzuri asupra unor suspecti Al-Qaida intr-o inchisoare din nordul tarii, afirma procurori polonezi, relateaza Reuters online.

Comisia pentru Informatii din cadrul Senatului american a detaliat, in decembrie, modul in care Agentia Centrala americana de Informatii (CIA) a folosit tehnici - inclusiv simularea inecului si unor executii - impotriva unor suspecti de terorism in instalatii secrete din strainatate in anii care au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001, relateaza Mediafax.

Comisia a dezvaluit locurile inchisorilor secrete ("black sites"), insa acestea au fost cenzurate in rezumatul pe care l-a facut public. Procurori polonezi afirma ca au solicitat in mod oficial Departamentului american al Justitiei o copie a raportului integral, necenzurat, pentru a-i ajuta in ancheta penala cu privire la acuzatiile potrivit carora CIA a operat o instalatie secreta intr-o padure, in Polonia. "Partea americana nu a trimis Poloniei o versiune integrala a raportului, in pofida solicitarii noastre scrise", a declarat Piotr Kosmaty, un reprezentant al procuraturii de pe langa o curte de apel din Cracovia, care conduce ancheta.

"Nu am primit nicio asistenta judiciara de la partea americanae", a declarat el pentru Reuters.

Dupa publicarea rezumatului raportului intocmit de catre Senat, presedintele Barack Obama a recunoscut ca CIA a "torturat niste oameni" in inchisori secrete, in strainatate, in timpul administratiei predecesorului sau George W. Bush. Insa Casa Alba s-a opus ca oricine din Statele Unite sa fie tras la raspundere, o pozitie despre care grupurile pentru apararea drepturilor omului afirma ca se extinde, in prezent, si la investigatiile din Europa.

Nefurnizarea unei copii a raportului Senatului face parte dintr-un model de comportament, potrivit unui document pe care Guvernul polonez l-a trimis Consiliului Europei (CoE), principlaul organism in domeniul drepturilor omului pe continent. Guvernul afirma ca a trimis Departamentului american al Justitiei sase cereri de ajutor, in virtutea unui tratat americano-polonez privind asistenta judiciara reciproca. "Prima cerere a fost refuzata, iar la celelalte cinci nici macar nu s-a raspuns", se arata in document.

Oficiali polonezi au ridicat problema neacordarii acestei asistente de catre partea americana intr-o serie de contacte diplomatice, dar si de alt fel, insa fara sa obtina un raspuns definitiv, potrivit aceleiasi surse. Intre aceste contacte se afla o reuniune, la 14 aprilie, intre un diplomat polonez de rang inalt si asistenta secretarului Departamentului de Stat Victoria Nuland, si o reuniune, in februarie anul trecut, intre procurorul general polonez si Eric Holder, procurorul general al Statelor Unite la acea data.

Departamentele de Stat si al Justitiei au refuzat sa comenteze pentru Reuters cu privire la raspunsurile pe care le-au dat solicitarilor de ajutor poloneze cu privire la ancheta.

Guvernul american nu a dat dovada de nicio vointa in ceea ce priveste urmarirea celor care se fac vinovati de abuzurile dezvaluite in raportul Senatului american, declara Julia Hall, o experta in lupta impotriva terorismului si drepturile omului de la Amnesty International (AI). "Daca te uiti la ceea ce se inatmpla in Statele Unite, poti sa vezi de ce nu va exista o cooperare cu partea europeana", spune ea. "Ar fi trebuit sa trimita intregul raport (al Senatului), necenzurat, oricarui partener al Guvernului Statelor Unite in aceste operatiuni. Ei au un drept la aceste informatii. Sunt informatii care ar putea sa-i ajute in anchetele lor", subliniaza ea.

In perioada 2002-2003, CIA a detinut suspecti Al-Qaida pe o proprietate impadurita a Academiei poloneze de informatii, potrivit unei hotarari a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a stabilit ca Polonia a incalcat legislatia internationala gazduind aceasta instalatie. CEDO a stabilit anul acesta ca doi barbati - Abd al-Rahim al-Nashiri si Abu Zubaydah - au fost detinuti acolo in mod ilegal si au fost transferati ulterior, fara sa fie judecati, la centrul de detentie american pentru suspecti de terorism de la Guantanamo Bay, in Cuba.

Procurori polonezi efectueaza, din 2008, o ancheta penala pentru a stabili daca oficiali polonezi au incalcat legea autorizand inchisori secrete. Activisti pentru drepturile omului si avocati ai unor persoane care acuza ca au fost detinute in aceasta instalatie afirma ca procurorii au deja suficiente probe, fara ajutorul Statelor Unite, dar ca trag de timp deoarece cazul este sensibil din punct de vedere politic. Procurorii resping aceste acuzatii.

Guvernul polonez nu a recunoscut niciodata ca a gazduit vreo inchisoare CIA si a argumentat la CEDO ca, daca agentia ar fi detinut persoane in Polonia, autoritatile locale nu ar fi stiut neaparat acest lucru. Aleksandr Kwasniewski, presedinte in perioada respectiva, a declarat in decembrie ca a stiut despre inchisoarea secreta, dar ca a crezut ca persoanele de acolo nu erau detinute, ci cooperau cu CIA de bunavoie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri