Grupul petrolier chinez CNPC negociaza cu Guvernul de la Moscova acordarea unui imprumut de sase miliarde de dolari companiei ruse Rosneft, controlata de stat, se arata intr-un articol din cotidianul rus Vedomosti, transmite Mediafax.

Conform mai multor surse guvernamentale citate de Vedomosti, grupul CNPC - din care face parte si compania PetroChina, listata la New York si la Hong Kong - ar urma sa acorde imprumutul in cadrul unei intelegeri interguvernamentale, care prevede ca pana in anul 2010 Rosneft va livra Chinei 48,4 milioane de tone de titei.

Sursele au adaugat ca Rosneft ar putea folosi aceste fonduri pentru a finanta achizitia principalei divizii a companiei petroliere Iukos, Iuganskneftegaz, vanduta de stat in luna decembrie pentru a recupera de la Iukos impozite restante. In cotidianul rus se mai arata ca intelegerea guvernamentala privind imprumutul acordat Rosneft se afla in stadiul de negocieri, dar ca va fi semnata in curand.

"Dupa informatiile detinute de noi, creditarea Rosneft cu sase miliarde de dolari este o conditie obligatorie pentru semnarea contractului de livrare de petrol Chinei", a declarat pentru publicatia rusa vicepresedintele Iukos, Alexander Temerko. Prin achizitia Iuganskneftegaz, Rosneft a castigat dreptul de a furniza petrol Chinei, in locul companiei Iukos.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si